Předčasný konec čínské Grand Prix způsobilo přeslechnutí

Předčasný konec čínské Grand Prix způsobilo přeslechnutí

O dvě kola kratší závod v Šanghaji měl na svědomí maršál s šachovnicovou vlajkou, který špatně rozuměl svému kolegovi.

Grand Prix Číny byla odmávána v 55. kole, což bylo o kolo dřív, než bylo vypsáno. A protože pravidla říkají, že pokud je závod ukončen předčasně, platí pořadí z posledního dokončeného kola, platila klasifikace z konce 54. kola.

Doplatil na to jen Kamuj Kobajaši, který tak přišel o 17. pozici, ta se vrátila Julesovi Bianchimu, kterého předjel. A jak došlo k této chybě pořadatelů?

Auto Motor und Sport zjistil, že se čínský vedoucí závodu Zhuang Tao zeptal ředitele závodu Charlieho Whitinga, zda mají maršálové jezdcům signalizovat, že se pojede poslední kolo. Whiting odpověděl, že ne, že se to nedělá.

Tao pak předal vzkaz muži s vlajkou na cílové čáře a řekl mu: „No flag now“. Což znamená: „Teď vlajku ne.“ Maršál v cíli ale přeslech „no“ neboli „ne“ a slyšel tedy jen „vlajku teď“.

Šachovnicová vlajka se tedy objevila o jedno kolo dříve, což zmátlo mnoho jezdců a týmů včetně Lewise Hamiltona a Mercedesu, který mu nejdříve řekl, ať pokračuje naplno.

Podobné případy jsou sice ve formuli 1 výjimečné, ale už se staly. Podobně předčasně byla odmávána GP v Jihoafrické republice v roce 1968 a GP Velké Británie v roce 1985. Opačná situace nastala v Brazílii 2002, kde Pelé zaspal a zapomněl odmávat vítězného Michaela Schumachera na konci závodu.

Doporučujeme

Články odjinud