Před startem se o rozruch postarali aktivisté z Greenpeace

Před startem se o rozruch postarali aktivisté z Greenpeace

Protestanti se pokusili narušit procedury před zahájením závodu kvůli nesouhlasu s těžební činností společnosti Shell v Arktidě.

Shell byl hlavním sponzorem Velké ceny Belgie. Dva paraglidisté z organizace Greenpeace se rozhodli pro nezvyklou formu protestu. V neděli před závodem přistáli na hlavní tribuně, kam vyvěsili dvacetimetrový transparent s anglickým nápisem "Arctic Oil? Shell no!", poukazujícím na kontroverzi spojenou s těžbou ropy společností Shell v polárních oblastech. 

Ředitel Greenpeace Kumi Naidoo k protestům řekl následující:

"Když jsem vyrůstal, byl jsem fanouškem závodění a formule 1. Nejsem ale fanouškem toho, co Shell provádí v Arktidě. V současnosti s Shellem svádíme boj o život. Je to společnost, která tání ledovců v Arktidě vidí jako příležitost ke zbohatnutí a nikoliv jako varovný signál. Každý pilot a fanoušek ví, že když unikne palivo na trať, může z toho být katastrofa. Únik ropy v Arktidě by byl předzvěstí tragédie. 

Doufejme, že poté, co zde lidé o Shellu uslyšeli, se připojí ke čtyřmilionovému hnutí, které se snaží o záchranu Arktidy."

Přes zmiňované protesty nedošlo k žádnému zdržení a Velká cena Belgie proběhla v naplánovaný čas a bez přerušení. 

Doporučujeme

Články odjinud