Před nárazem jsem zavřela oči, říká Mannová o smrtelné hromadné nehodě

Před nárazem jsem zavřela oči, říká Mannová o smrtelné hromadné nehodě

Podle Pippy Mannové, jež byla účastnicí hromadné nehody v sérii IndyCar, při níž zemřel Dan Wheldon, závodníci s možností tragédie podvědomě počítají.

Mannová seděla 16. října v jednom z 15 vozů, které kolidovaly na oválu v Las Vegas při závodě IndyCar. Stejně jako mnoho ostatních jezdců se i ona zranila, to ale pochopitelně zůstalo ve stínu úmrtí Dana Wheldona.

Britská závodnice vzpomínala na osudové okamžiky v rozhovoru pro The Independent. "Řekla jsem si: ´Tohle bude asi bolet.´ Udělala jsem vědomé rozhodnutí. Věděla jsem, že to bude velká nehoda a že to, co uvidím, by mi nepomohlo při následné rekonvalescenci. Takže jsem zavřela oči."

Zdánlivě zvláštní přístup má i své hlubší opodstatnění. "Když jste účastníky nehody, tak ať to je sebetěžší, důležité je přesvědčit své tělo, aby se uvolnilo," vysvětlovala. "Pokud jste napjatí, něco si zlomíte nebo přetrhnete. Jakmile jsem vyletěla do vzduchu, sundala jsem ruce z volantu, abych si nezlomila zapěstí, kdyby třeba do něčeho narazila kola."

"Jen jsem tam seděla a snažila se uvolnit. Čekala jsem, až pro mě přijedou záchranáři. Byla jsem vzhůru nohama. Nemohla jsem se dostat ven a kvůli ruce jsem se nemohla ani odpoutat."

Vůz Mannové po kontaktu s jiným vylétl do vzduchu, kde vzplál a otočil se vzhůru nohama, pak dopadl zpět na zem. Navzdory své snaze Mannová nevyvázla bez zranění, na pravé ruce si poranila prsty, což si vyžádalo chirurgický zákrok. Rekonvalescence byla úspěšná a příští týden by ji měli lékaři dát zelenou pro návrat do závodního kokpitu.

Na Dana Wheldona, který při nehodě zahynul, vzpomíná, ale nezabrání jí to v pokračování závodní kariéry. "Nemohli byste to dělat, kdybyste se báli nehod. Jsou tu holá fakta, jde o závody, při kterých se budete střetávat s ostatními vozy, a občas se to pokazí. Patří to k tomu," připomněla.

"Dan byl skutečně dobrý člověk. Bude nám chybět. Dotklo se to všech. Bylo mi 11 nebo 12 let, když jsem viděla Sennovu nehodu. Dobře si to pamatuji. Většina z nás nepodléhá iluzi, že jsme nesmrtelní a že motorsport není nebezpečný."

"Je nebezpečný a můžou se stát špatné věci. Osud je občas - promiňte mi to slovo - děvka. Ale je to stejné jako v životě, může vás něco srazit, když vstoupíte do vozovky. Musíte se udržet pohromadě."

Doporučujeme

Články odjinud