Před deseti lety tragicky zemřel Clay Regazzoni

Před deseti lety tragicky zemřel Clay Regazzoni

Vyhrál s Ferrari v Monze, bojoval o titul mistra světa, přivedl Nikiho Laudu do Ferrari a získal první vítězství pro Williams.

Existuje fanoušek formule 1, který neviděl film Rivalové? Zřejmě nikoliv. V tom případě se i mladší ročníky „setkaly“ se švýcarským závodníkem, který sice na titul mistra světa nedosáhl, ale přesto se dokázal velmi viditelně zapsat do historie formule 1.

Gian-Claudio Giuseppe Regazzoni se narodil 5. září 1939. Svým trochu divočejším jízdním stylem si získal sympatie fanoušků i šéfů týmů.

Svou kariéru ve formuli 1 začal ve Ferrari a to ve Velké ceně Nizozemska 1970. Svůj první závod dokončil na čtvrtém místě. O pár měsíců později získal v Itálii první ze svých pěti vítězství ve formuli 1. Vyhrát v Monze ve voze Ferrari, to jezdce zapíše velkým písmem do historie. Bohužel Regazzoniho vítězství v Grand Prix Itálie 1970 zastínila jiná událost – v kvalifikaci zemřel Jochen Rindt.

V roce 1973 jezdil Regazzoni za tým BRM. O rok později se vrátil do Ferrari, kam z BRM vzal i nadějného mladíka jménem Niki Lauda.

Regazzoni dokázal v sezóně 1974 jednou vyhrát a v posledním závodě bojoval o titul mistra světa. Emerson Fittipaldi ale skončil v posledním závodě čtvrtý, zatímco Regazzoni až 11. a tak se z titulu radoval s náskokem tří bodů slavný Brazilec. 

GettyImages-1294323.jpg

V dalších sezónách už v Maranellu vládl Niki Lauda. V roce 1977 odešel Regazzoni do týmu Ensign a následně do týmu Shadow. V roce 1979 přestoupil k Williamsu, pro něhož získal ve Velké Británii vůbec první ze 114 vítězství.

U Williamsu ho ale už podruhé v kariéře připravil o sedačku Reutemann (poprvé se tak stalo u Ferrari). Regazzoni se vrátil k Ensignu.

Během závodu v Long Beach po selhání brzd těžce havaroval. Bohužel už neměl takové štěstí, jako při slavné nehodě v Monaku v roce 1968, kde boural v F3. Při kolizi v USA utrpěl vážná zranění, po kterých ochrnul a zůstal připoután na invalidní vozík.

Později se ale k závodění dokázal díky upravenému řízení vrátit a absolvoval třeba rally Paříž - Dakar.

Clay Regazzoni zemřel 15. prosince 2006. Se svým Chrysler Voyager narazil do kamionu nedaleko Parmy.

Jeho pohřbu se den před Štědrým dnem zúčastnili Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Niki Lauda a další osobnosti formule 1. 

Foto: Getty Images 

Doporučujeme

Články odjinud