Přechodné pneumatiky? Chyba v rádiové komunikaci McLarenu!

Přechodné pneumatiky? Chyba v rádiové komunikaci McLarenu!

McLaren v Maďarsku navázal na svůj úspěch z Německa a v Buttonově podání si tak dojel pro své letošní čtvrté vítězství. Hamilton pak po penalizaci a špatně zvolené strategii dojel na místě čtvrtém.

Jenson Button dnes odstartoval do své dvousté velké ceny ve formuli 1, kterou nakonec po strhujících zápasech s Lewisem Hamiltonem a Sebastianem Vettlem vyhrál. Buttonův týmový kolega získal vedení už v začátku závodu, pak se mu ale na zmáčené trati vůz smekl a Brit se tak dostal do hodin. Ve snaze vrátit se zpět do závodu co nejrychleji Hamilton ohrozil vůz Paula di Resty, za což získal penalizaci průjezd boxovou uličkou. Inženýři navíc špatně zvolili strategii s pneumatikami a Hamiltonovi nasadili pneumatiky do přechodných podmínek, i když většina trati byla naprosto suchá. Brit tak musel neplánovaně zajet k mechanikům ještě jednou a přezout pneumatiky na suché. Tím se mohl rozloučit se stupni vítězů a pro první místo si tak v klidu dojel Hamiltonův týmový kolega.

"Z nějakého důvodu mám tyhle podmínky rád. Neptejte se mě proč, ale znovu to vyšlo," raduje se Button. "Ve správný čas přišlo správné rozhodnutí týmu, abych přezul na tvrdší směs (žlutá) pneumatik. Bylo to dobré rozhodnutí nás všech. V každém případě to byl úžasný závod. Chtěl bych velmi poděkovat svému týmu. Všichni opravdu tvrdě pracovali, aby udělali takové auto, jaké teď máme."

Button si také pochvaloval své dnešní souboje s Lewisem Hamiltonem: "S Lewisem je to vždycky zábavné závodění. Je to skvělý pocit odjíždět odsud s vítězstvím." Brit tak získal svoje druhé vítězství v letošní sezoně. Na lídra šampionátu Vettla však stále ztrácí sto bodů.

Hamiltonova špatně zvolená strategie ohledně pneumatik byla způsobena výpadkem rádiové komunikace: "Měli jsme problémy s vysílačkou. Já jsem své inženýry slyšel, ale oni mě ne. Neustále jsem se jich ptal na informace, ale oni mě neslyšeli. Bylo to (zvolení směsi pneumatik) pro ně opravdu těžké rozhodnutí. Myslím, že tam asi byla chvilka, kdy ode mě dostali nějakou informaci, ale možná to byla jen část informace. Slyšel jsem je říkat, že bude pršet, navíc už tou dobou trošku pokapávalo. Proto jsme se rozhodli pro přechodnou směs pneumatik. Každopádně to nefungovalo, nebylo to nezbytně to nejlepší řešení. Tohle je ale závodění."

Ke své penalizaci se Hamilton vyjádřil následovně: "Udělal jsem velkou chybu. Moje levá přední pneumatika byla už opotřebovaná, takže jsem v té šikaně jel docela zeširoka a otočil jsem se. Tohle se stane velmi, velmi zřídka. Po tomhle se budu muset opravdu upřímně omluvit Paulu di Restovi. Neviděl jsem ho. Vůbec jsem o něm neměl tušení. Omlouvám se mu za to."

I když Hamilton nezískal vítězství v závodu, který dlouhou dobu vedl, není z výsledku vůbec zklamán: "Gratuluji Jensonovi. Během celého závodu na mě tvrdě tlačil. Vyhrál prostě ten lepší."

Doporučujeme

Články odjinud