Pravý důvod odchodu BMW z formule 1

Obrovský propad zisku.

Oficiální důvody odchodu BMW z formule 1 jsou změna strategie firmy, která se již o platformu F1 neopírá. Je ale zřejmé, že vedení mnichovské automobilky již mělo v tu dobu k dispozici finanční zprávu za první kvartál finančního roku (duben až červen 2009), kterou BMW zveřejnilo v úterý.

Podle ní  BMW poklesl zisk o 76 % na 3,1 miliardy korun, a trvalé hospodářské oživení není v dohlednu. Celkový prodej vozů německé značky klesl o 18 % na 338 190 vozů, značka Rolls-Royce vykazuje dokonce více než padesátiprocentní pokles.

Společnost se rozhodla, že ani neposkytne prognózu pro zbytek letošního roku. Tento krok zdůvodnila "vysoce vrtkavým stavem trhů a nejistotou ohledně budoucího vývoje". Mezi omezujícími opatřeními je právě odchod z F1.

Ve stejný den prostřednictvím agentury Reuters informovala největší automobilka na světě Toyota o svém propadu do čisté ztráty zhruba 15 miliard korun. Jedná se již o třetí po sobě jdoucí čtvrtletní ztrátu. V minulém roce ve stejném období se ještě Toyota pohybovala v zisku.

Automobilový trh ale jakoby se začal pomalu zvedat. Amerika vykazuje za minulý měsíc roční maximum prodeje vozů a v Japonsku je zájem zejména o hybridní automobily. Rivalové Honda a Nissan například vykázali za první čtvrtletí fiskálního roku zisk, zejména zásluhou snižování nákladů.

Honda opustila formuli 1 na konci loňského roku.

Doporučujeme

Články odjinud