Právo Ferrari vetovat návrhy bude předmětem diskuze, říká Todt

Právo Ferrari vetovat návrhy bude předmětem diskuze, říká Todt

Mezinárodní automobilovou federaci FIA v čele s Jeanem Todtem čekají rozhovory s Ferrari týkající se setrvání italské automobilky ve formuli 1. Probírat se bude i právo veta, která má Ferrari od osmdesátých let.

„Již dlouho má Ferrari právo veta. Až s nimi budeme jednat o obnovení dohody, tohle bude jeden z bodů, kterým se budeme věnovat“, řekl předseda FIA novinářům v Abu Dhabi.

Ferrari naposledy uplatnilo právo veta v roce 2015. Italskému týmu se tehdy nelíbilo nařízení, kvůli kterému by musel dodávat zákazníkům motory za nižší ceny.

V současnosti není zcela jisté, zda – li bude slavná značka se vzpouzejícím se koněm ve znaku pokračovat ve formuli 1 i po roce 2020. Na konci roku 2017 výkonný ředitel Ferrari Sergio Marchionne pohrozil odchodem celého týmu, pokud nedojde ke změnám v pravidlech plánovaných pro rok 2021.

Jean Todt, který šéfoval Ferrari ve formuli 1 v letech 1994 až 2007, je přesvědčen, že by „královna motorsportu“ bez italské značky již nebyla jako dřív a motoristický sport by tím utrpěl.

„Jestli se bojím, že Ferrari a Mercedes odejdou? To je jejich věc, jejich volba. My ale nechceme, aby kdokoliv z nich F1 opustil. Ferrari je ikonickou značkou. Je to tým, který ve formuli 1 od jejího založení ještě ani jednou nechyběl.“

„Nechci vidět Ferrari opustit formuli 1. Nejsem si jistý, zda – li by to byl pro Ferrari správný krok. Je to unikátní značka, která přenáší závodní technologie i do silničních vozů. Myslím, že by pro Ferrari byla neúčast v F1 bolestivá, to už ale není moje zodpovědnost,“ řekl Todt. 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud