Pravidla by mohla více dbát na vzhled vozů, říká Newey

Pravidla by mohla více dbát na vzhled vozů, říká Newey

Šéfdesignér Red Bullu Adrian Newey se domnívá, že by i formule 1 měla myslet na estetiku. A to by se mělo odrazit už ve formulaci pravidel.

Před nástupem nových regulí jsou tu znovu obavy, že vozy 2014 budou nevzhledné, a vrací se podobné diskuze jako u schodů na nosech. Newey by uvítal, kdyby na vzhled pamatovali už tvůrci pravidel.

"No, auto definují pravidla," řekl v rozhovoru pro oficiální stránky formule 1. "V ideálním případě je auto samozřejmě rychlé a stylově vypadající. Ale všichni v paddocku budou preferovat rychlejší auto před atraktivním, tak to je."

"Ano, z mého pohledu by bylo dobré, kdyby se trochu víc uvažovalo o estetice, když se tvoří pravidla. Ale rychlost je důležitější než krása."

A kdo bude příští rok rychlejší, zůstává velkou neznámou. Změny jsou rozsáhlé a klíčové bude zkombinovat dobrý pohon s dobrou aerodynamikou.

"Začněme pravidly. Můžete je rozdělit na dvě části: pohon a změny aerodynamiky. Změny aerodynamiky jsou velké, ale menší než v roce 2009. Takže ano, je možné, že jeden tým přijde s vozem, který je lepší než konkurence," vysvětloval Newey.

"Ale k tomu máte změny motorů a vůbec není zřejmé, jestli jeden výrobce motorů dokáže přijít s významnou výhodou. Ale auto, které smete ostatní, bude auto s kombinací dobrého motoru a dobrého šasi. Pokud jedna oblast bude špatná, budete mít problém."

"Ale kdo přijde s ideální kombinací? To je pro nás všechny velká hádanka a okoření to sezónu 2014."

Doporučujeme

Články odjinud