Pozdější začátek sezóny na rozložení sil nic nezmění, míní Webber

Pozdější začátek sezóny na rozložení sil nic nezmění, míní Webber

Odložení GP Bahrajnu znamená pro týmy více času na vývoj vozů. Ale protože jsou podmínky stejné pro všechny, nic se tím podle Marka Webbera nezmění.

Odložený začátek sezóny na Austrálii pravděpodobně uvítali u McLarenu, protože kvůli pozdějšímu nasazení nového vozu a technickým potížím zaostával tým z Wokingu v předsezónním programu za konkurenty. Teprve v Barceloně začal monopost MP4-26 zvládat počty kol jako jeho konkurenti.

"Nemyslím si, že ty dva nebo tři týdny navíc budou pro šampionát znamenat obrovský rozdíl," odhadl Mark Webber. "Některé týmy můžou díky tomu mít trochu víc času na vyřešení všech věcí před prvním závodem, ale ti, kdo jsou v dobré formě, si také brousí a leští své nože. Všichni můžou vytěžit z času navíc, takže bych tomu moc velký význam nepřikládal."

Jelikož sezóna začne později, naplánovaly týmy poslední test na 8. až 11. března do Barcelony. Času je ale dost a týmy by ho raději trávily vývojem, který si stihnou ověřit v testech, a proto je možné, že se jízdy na Katalánském okruhu posunou na 10. až 13. března.

To je termín, v kterém se původně měla uskutečnit GP Bahrajnu. Ta byla loni svým děním tak nezáživná, že vyvolala debaty o změnách pravidel, v rámci nichž bylo zakázáno tankování v závodech. Zbytek sezóny naštěstí obavy vyvrátil. Podle Webbera nic podobného letos nehrozí.

"Myslím, že letos může být každá Grand Prix velmi zajímavá," řekl. "Zatím nevíme, jak se budou závody vyvíjet s ohledem na strategie, jak budou fungovat zadní křídla, KERS a další věci. Pořád nevíme, co přesně se bude dít během nedělních odpolední, jak vzrušující to bude. Ale vše, co jsme doposud viděli, naznačuje, že to bude dost nepředvídatelné, a to je z neutrálního hlediska dobře."

Doporučujeme

Články odjinud