Potvrzeno: V Baku uvidíme dvě kvalifikace | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Potvrzeno: V Baku uvidíme dvě kvalifikace

Komise F1 dnes rozhodla o tom, že se v Baku pojedou dvě kvalifikace – jedna pro sobotní sprint, druhá pro nedělní hlavní závod. Novinka ještě podléhá oficiálnímu schválení ze strany Světové rady motosportu, ale v tomto případě by mělo jít o formalitu.

Až dosud u víkendů se sprintem platilo, že výsledek sobotního odpoledního krátkého závodu určoval pořadí pro start nedělní velké ceny.

To se nyní na základě rozhodnutí Komise F1 (a následném očekávaném potvrzení ze strany Světové rady motorsportu) mění. 

Nově bude mít závodní víkend se sprinty tuto podobu:

Víkend začne v pátek volným tréninkem, který bude zároveň jedinou „nesoutěžní jízdou“. V pátek odpoledne se pak pojede klasická kvalifikace se třemi částmi, jejíž výsledek určí pořadí na startu nedělní velké ceny.

V sobotu se diváci mohou těšit na další kvalifikaci (tentokrát pro sprint) a samotný sprint. Jeho délka a ani počet bodů se nemění.

Kvalifikace pro sprint bude mít název „sprint shootout“ – tedy volně přeloženo sprintový rozstřel. 

Sprintový rozstřel

Q1 v rozstřelu bude trvat 12 minut a jezdci budou muset použít střední směs pneumatik. Stejná směs bude povinná i v Q2, která potrvá 10 minut. Poslední část (Q3) bude trvat jen osm minut a bude možné použít pouze měkkou směs pneumatik.

Pokud jde o penalizaci za PJ, budou aplikovány v závodě. Totéž platí pro penalizace, které souvisí s případným porušením sportovních pravidel v prvním tréninku, kvalifikaci a sprintu. Pokud ale někdo poruší pravidla v rozstřelu, dostane penalizaci pro startovní rošt sprintu.
 

Neděle zůstává beze změn – na programu bude velká cena. 

Důvody pro výše uvedené úpravy formátu víkendů se sprintem byly v zásadě dva. Díky tomu, že sprint nově nebude mít vliv na startovní rošt velké ceny, očekává se, že budou mít jezdci větší ochotu riskovat, což by mohlo vést ke zvýšení atraktivity 100kilometrové jízdy. 

Druhým benefitem změny je pak zrušení druhého volného tréninku, který vzhledem ke svému původnímu načasování (mezi páteční kvalifikaci a sobotní sprint), nedával příliš smysl.

Jezdci F1 si poprvé novinku vyzkouší již tento víkend v Baku.

Doporučujeme

Články odjinud