Potvrzeno: Formule 1 zavítá do Ruska v roce 2014

Potvrzeno: Formule 1 zavítá do Ruska v roce 2014

Formule 1 pokračuje ve své expanzi na východ, za čtyři roky se uskuteční první Grand Prix Ruska v černomořském letovisku Soči.

"Uzavřeli jsme dohodu s představitelem majitele formule 1 (Berniem Ecclestonem), podle které bude Soči hostovat Grand Prix Ruska v letech 2014 až 2020," potvrdil ruský premiér Vladimir Putin. Jelikož se v roce 2014 budou konat v Soči zimní olympijské hry, může se stát, že bude premiérová Grand Prix o rok odložena.

"Upřímně doufám, že formule 1 sehraje velkou roli v tom, co vidím, že se v Soči děje," komentoval Ecclestone. "Jsem si jistý, že ten okruh může být super. Je tu vše, co potřebujeme a chceme, jsme velmi spokojení."

Rusové musí nyní vybudovat okruh, který vyhoví všem požadavkům formule 1. Jeho cena je odhadována na 200 miliónů dolarů a měl by vypadat takto. Roční poplatky za pořádání Grand Prix stanovil Ecclestone ve výši 40 miliónů dolarů, což je suma obvyklá pro nové přírůstky v kalendáři.

Formule 1 tedy bude pokračovat v novodobé tradici, kdy každým rokem přibývá do kalendáře alespoň jedna nová trať. Loni to byla Yas Marina v Abú Zabí, letos je to korejský Jeongam, příští rok to bude Indie, za dva roky americký Austin a za čtyři roky Soči. V nejbližších letech si dělá ambice na vstup do kalendáře také Řím.

Jelikož Ecclestone nedávno slíbil, že 20 závodů za rok je maximum, některé současné okruhy formuli 1 ztratí.

Doporučujeme

Články odjinud