Posunutý časový harmonogram nachytal v Singapuru několik týmů

Posunutý časový harmonogram nachytal v Singapuru několik týmů

Formule 1 funguje v Singapuru podle evropského času, což ve svém důsledku zmátlo několik členů týmů a přimělo k porušení pravidel o zákazu noční práce.

V letošní sezóně pravidla neumožňují týmům noční směny během závodních víkendů. Regule zakazují, aby členové týmu, kteří mají co dočinění s provozem vozu, se vyskytovali na okruhu během dvou šestihodinových časových úseků, které začínají deset hodin před plánovaným začátkem prvního a třetího volného tréninku.

V praxi to znamená, že v pátek a v sobotu můžou členové týmu začít pracovat nejdříve čtyři hodiny před začátkem tréninků, předtím musí mít minimálně šestihodinovou pauzu.

V Singapuru se jezdí večer a v noci, což znamená, že v pátek smějí týmy pracovat až od 15 hodin a v sobotu až od 16 hodin. Jako první se v pátek nachytal Franz Tost, dnes pak přišli dřív pracovat lidé z marketingu Red Bullu Racing, Virginu a Mercedesu.

FIA všechny potrestala odečtením jedné ze čtyř výjimek, na které mají všechny týmy během sezóny nárok. Red Bullu už zůstává jen jedna, ostatní jich mají víc.

Týmy ale nesouhlasí a diskutují s FIA o interpretaci tohoto pravidla. Před sezónou bylo totiž toto pravidlo vnímáno jako zákaz noční práce mechaniků, aby nebyly přetěžováni. Jeho aplikace na šéfa týmu a marketingové pracovníky mnohé zaskočila, protože je diskutabilní jejich "zapojení do provozu vozů", jak uvádějí pravidla.

Doporučujeme

Články odjinud