Poslední tři sezony překonaly zlatou éru 80. let, říká Murray Walker

Poslední tři sezony překonaly zlatou éru 80. let, říká Murray Walker

Legendární komentátor dění ve formuli 1 stále velmi bedlivě sleduje a je přesvědčen, že Sebastian Vettel má nakročeno k překonání statistik Michaela Schumachera.

Murray Walker byl komentátorem na plný úvazek přes čtyřicet let. V minulosti často říkal, že za nejlepší roky formule 1 považuje dekádu osmdesátých let. Dnes má však pohled poněkud jiný. Walker rozhodně nepatří k zarytým kritikům všeho nového a nekritickým obdivovatelům dob dávno minulých. Sezony od roku 2010 si užívá možná vůbec nejvíce:

"Dříve jsem říkal, že zlatou érou byla osmdesátá léta. Poslední tři sezony je ale překonaly. Byly to tři skvělé roky a, ač se to zdálo neuvěřitelné, každý další vždy překonal ten předešlý. Vyvrcholení ročníku 2012 v Brazílii bylo neskutečné. Vettel byl v hodinách, ale pak vstal z mrtvých a stal se trojnásobným šampionem. Bernieho Ecclestona lidé občas podezřívají, že sám píše scénáře k těmto závodům. Pokud by to tak opravdu bylo, byl by to naprostý génius."

Walker musel ve své kariéře často odpovídat na ošemetné dotazy, kdo je podle jeho názoru nejlepším pilotem v historii formule 1. Rodák z Birminghamu takové otázky považuje za extrémně obtížné, neboť neexistuje zaručeně objektivní způsob, jak závodníky různých období porovnávat. Není prý ovšem pochyb, že co se týče čistě čísel, je nejlepší Michael Schumacher. I jeho rekordy prý ovšem nejsou nepřekonatelné.

"Je velmi pravděpodobné, že Sebastian Vettel překoná rekordy Michaela Schumachera. Ještě donedávna se to zdálo být naprosto nemyslitelné. Rekordy tu ale koneckonců jsou od toho, aby byly překonány - a obvykle se to dříve nebo později podaří. Mějme na paměti, že Vettel toho ve svých pětadvaceti získal více, než co se ve stejném věku podařilo Michaelovi, a to má před sebou dalších deset, možná patnáct let. 

Pokud Michaela nepřekoná, bude to znamenat, že udělá několik špatných rozhodnutí, co se týče vozu, který řídí. Je to ale pěkně mazaný chlapík a nemyslím si, že se dopustí nějakých velkých přehmatů," řekl Walker.

Devětaosmdesátiletý komentátorský guru se dodnes těší velké oblibě ve Velké Británii i mimo ni. Známý je zejména díky komentování závodů formule 1 prostřednictvím televizí BBC Sport a ITV (v letech 1980 až 1993 vytvořil proslulé komentátorské duo s Jamesem Huntem - jejich naprosto rozdílné povahy se po počátečních rozpacích začaly výborně doplňovat). Fanoušci si ho oblíbili pro jeho nezaměnitelný entuziasmus, originální hlas, ale i komické přebrebty, které často zlidověly jako "murrayismy".

Hlavním komentátorem stanice ITV zůstal do roku 2001. Motoristické žurnalistice se ovšem příležitostně věnuje dodnes, byť vzhledem k problémům se sluchem a pokročilému věku mu není dovoleno činit tak se stejným nasazením jako před lety. Nadšení pro formuli 1 ho ovšem nikdy neopustí, letos například spolukomentoval volné tréninky na Velkou cenu Velké Británie na Silverstonu. 

Doporučujeme

Články odjinud