Poslední Grand Prix na Silverstonu suverénně vyhrál Sebastian Vettel

[GP Velké Británie - závod]

V základech se otřásající formule 1 dnes možná zažila jedno velké loučení. Silverstone, domov mnoha stájí, který hostil vůbec první závod formule 1, by měl být od příštího roku nahrazen okruhem v Doningtonu.

Z prvního místa do letošní Grand Prix Británie vystartoval Sebastian Vettel před Rubensem Barrichellem a Markem Webberem. Až ze šestého místa startoval suverén dosavadního průběhu sezony, Jenson Button.
Start v pořadí na prvních třech místech nic nezměnil, o tři pozice se ovšem propadl Jenson Button. Naopak velice vydařený vstup do závodu zažil Kimi Räikkönen. Nejzajímavější souboje jsme v úvodní části závodu mohli vidět ve střední a zadní části pole.

Nejlepšími vozy v Silverstone byly monoposty Red Bullu. Dokazoval to především Sebastian Vettel, který byl v každém kole více jak o vteřinu rychlejší než jeho soupeři. Mark Webber se před prvními zastávkami v boxech držel blízko za Rubensem Barrichellem.

První vlna zastávek v boxech pomohla Marku Webberovi k posunu před výrazně pomalejšího Barrichella, jemuž následně začal, prakticky s rozdílem třídy, ujíždět. Jako poslední ze špice startovního pole navšívil mechaniky i Vettel. Za prvními třemi závodníky se usadil Nico Rosberg z Williamsu, jeho kolega Nakadžima prodělal na své brzké zastávce v boxech.

Prvním a odstupivším závodníkem byl Heikki Kovalainen, který tak završil nepovedený víkend v podání stáje McLaren. O své třetí místo se mohl začít bát Barrichello, k němuž se neustále přibližovali Nico Rosberg i Felipe Massa. Brazilskému veteránovi však pomohla druhá vlna zastávek v boxech. Jeho hlavní soupeři byli u mechaniků již dříve. Jedinou výraznou změnu zastávky přinesly jen v případě Massy, který se díky nim protlačil před Rosberga.

Massu a Rosberga v posledních kolech závodu hodně trápil domácí Jenson Button, který měl oproti předchozím dvěma zmiňovaným výhodu v podobě měkčí směsi pneumatik.

Do konce Grand Prix Británie se již nic závažného nestalo, Red Bull tak mohl slavit double, třetí dojel Rubens Barrichello, čtvrtý Felipe Massa, pátý Nico Rosberg, šestý Jenson Button, sedmý Jarno Trulli a poslední bod si pro sebe urval Kimi Räikkönen.

P.   Jezdec Tým Odstup
1 Sebastian Vettel RBR-Renault vítěz
2 Mark Webber RBR-Renault +15,1
3 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes +41,1
4 Felipe Massa Ferrari +45,0
5 Nico Rosberg Williams-Toyota +45,9
6 Jenson Button Brawn-Mercedes +46,2
7 Jarno Trulli Toyota +68,3
8 Kimi Räikkönen Ferrari +69,6
9 Timo Glock Toyota +69,8
10 Giancarlo Fisichella Force India-Mercedes +71,5
11 Kazuki Nakajima Williams-Toyota +74,0
12 Nelson Piquet Renault + 1 kolo
13 Robert Kubica BMW Sauber + 1 kolo
14 Fernando Alonso Renault + 1 kolo
15 Nick Heidfeld BMW Sauber + 1 kolo
16 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes + 1 kolo
17 Adrian Sutil Force India-Mercedes + 1 kolo
18 Sébastien Buemi STR-Ferrari + 1 kolo
  Sébastien Bourdais STR-Ferrari + 23 kol
  Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes + 24 kol

Doporučujeme

Články odjinud