Posilování Williamsu se projeví až v příští sezóně

Posilování Williamsu se projeví až v příští sezóně

Williams provedl četné personální změny, včetně výměny technického ředitele, ale jejich důsledky se na letošním voze zřejmě už neprojeví.

"Máme teď v týmu pár nových lidí, Mike Coughlan je šéfinženýr, Mark Gillan bude provozní šéfinženýr a Jason Somerville šéf aerodynamiky, takže jedeme plnou parou vpřed," vysvětloval Frank Williams pro Espn.

Vývoj vozu má ale jistou setrvačnost a reorganizace se v Grove projeví s jistým zpožděním. "Hádám, že to bude trvat dalších šest měsíců, než přijde něco nového z oddělení designu, aerodynamického tunelu atd. A doufáme, že to bude výrazně lepší," pokračoval.

Své místo technického ředitele postupně vyklízí Sam Michael. Jeho zřejmě posledním závodem bude Singapur, pak už bude pracovat jen v továrně, než tým opustí úplně. S týmem se ale nerozchází ve zlém.

"Sam Michael byl v celkem těžké pozici," přiznal Williams. "Teď jsme dali dohromady zkušené technické zázemí pro budoucnost, ale chvíli nám trvalo, než jsme si uvědomili, že jsme mu nebyli k dispozici a že jsme ho měli lépe podporovat."

"Ale jsem velkým fanouškem Sama, je to velký závodník a žije pro to sedm dní v týdnu. Většinu roku strávil v továrně v Grove a byl tomu zcela oddaný. Nemohl jsem chtít víc a jsem mu za jeho tvrdou práci vděčný."

Zlepšení by týmu měl přinést také motor Renault, jenž ve vozech Williams vystřídá agregáty Cosworth. Williams pochopitelně doufá v obnovení někdejší slávy. "Každé vítězství v závodě a šampionátu bylo s Renaultem mimořádné, ale jak říkají, poteče krev, pot a slzy. Přes zimu se musíme dát dohromady fyzicky i duševně včas pro další sezónu," řekl.

"Ale s lidmi z Renaultu se skvěle spolupracuje a jsou více než schopní. Jejich motoru se říká ´červená střela´, nikdy neselže. Je výkonný, konkurenceschopný a určitě srovnatelný s Mercedesem. Je to úžasný motor."

Cenným pro Williams je také Rubens Barrichello, nejen pro svoji technickou zpětnou vazbu, ale také pro dobrou spolupráci s Pastorem Maldonadem. Tým nemá důvod jezdce příští rok měnit, ale sestavu zatím nepotvrdil.

"Není pochyb o jejich schopnostech bodovat, pochybnosti jsou o naší schopnosti jim dát auto, které dokáže bodovat. Snažíme se, mačkáme různá tlačítka, volíme promyšlený přístup k nápravě našich technických slabin a zlepšujeme se," dodal Williams.

Doporučujeme

Články odjinud