Pořadí se nemění. Ferrari dostalo za 4,88 kg paliva navíc jen tučnou pokutu

Pořadí se nemění. Ferrari dostalo za 4,88 kg paliva navíc jen tučnou pokutu

Charles Leclerc byl už před závodem vyšetřován za možné porušení pravidel ohledně množství paliva v jeho vozu. Reálně mu hrozila až diskvalifikace, ale nakonec mu třetí místo ze závodu zůstane.

Technický delegát FIA Joe Bauer před závodem sportovním komisařům ohlásil, že ve voze #16 Charlese Leclerca bylo významně jiné množství paliva, než Ferrari před závodem uvedlo. Konkrétně šlo o 5 kg paliva více, než bylo uváděno. 

Leclercovi reálně hrozila až diskvalifikace ze závodu. Ferrari ale nakonec dostalo „jen“ pokutu 50 tisíc euro.

Sportovní komisaři si vyslechli zástupce Ferrari, technického delegáta FIA i lidi z technického oddělení FIA.

Mezi množstvím paliva, které Ferrari uvedlo a naměřenou hodnotou byl rozdíl 4,88 kg. Ferrari tím porušilo technickou směrnici TD/014-19, což představuje porušení článku 12.1.1.i Mezinárodního sportovního řádu.

Nová opatření od letošní sezóny

FIA už před startem sezóny uvedla, že bude náhodně kontrolovat množství paliva ve vozech. Federace souborem opatření reagovala na možnost, že by některé týmy obcházely palivové limity. Konkrétně by mohly týmy v palivovém systému za senzorem „skladovat“ další palivo a překročit tak povolený limit 110 kg za závod.

FIA proto zavedla mimo jiné opatření, podle kterého musely týmy letos dvě hodiny před otevřením boxové uličky (tedy o něco více než 2,5 hodiny před závodem) FIA nahlásit, kolik paliva se ve voze nachází. Podrobněji jsme o tom psali v únoru.

Leclercův vůz byl před závodem náhodně kontrolován a množství paliva bylo větší, než Ferrari oznámilo. 

Týmy v únoru dostaly soubor prohřešků, které mohou být považovány za porušení pravidel. Jedním z bodů bylo: Pokud tým neučiní prohlášení o hmotnosti paliva déle než dvě hodiny před otevřením boxové uličky, nebo pokud se deklarované množství paliva výrazně liší od toho, co se v případě náhodné kontroly vypustí.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud