Poprvé jako mistrovství světa. Sezona formule E startuje v nočním Rijádu | Foto: ABB Formula E

Foto: ABB Formula E

Poprvé jako mistrovství světa. Sezona formule E startuje v nočním Rijádu

Sedmá sezona, avšak poprvé jako mistrovství světa. A potřetí v Rijádu, ale poprvé v noci pod umělým osvětlením. Takový bude start dalšího ročníku elektrického seriálu formule E.

Historická lokalita Diriyah nedaleko saúdské metropole Rijád je zapsána na seznamu UNESCO a kromě své kulturního hodnoty proslavila arabské království jako dějiště závodů formule E.

V sezoně 2018 zde jako vůbec první pilot zvítězil aktuální úřadující šampion Antonio Felix da Costa a o rok později si saúdské závody podmanili Britové Sam Bird a Alexander Sims. Hned dva závody hostí Rijád i letos, vůbec poprvé však budou elektrické formule závodit v noci pod umělým osvětlením.

Dva a půl kilometru dlouhou trať bude v pátek a v sobotu osvětlovat celkem šest stovek LED svítilen, které si vyžádají spotřebu elektrické energie ve výši 900 000 wattů. Podle informací poskytnutých vedením šampionátu systém využívající LED diody ušetří oproti „klasickému“ osvětlení 600 000 wattů, jedná se tedy o čtyřicetiprocentní úsporu energie.

Promotéři formule E taktéž ujišťují, že výroba elektřiny pro osvětlení tratě probíhá z čistě obnovitelných zdrojů.

„Jako při všem, co děláme, jsme na první místě mysleli na to, aby se naše vize uskutečnili trvale udržitelnou cestou,“ ujišťuje Alberto Longo, spoluzakladatel šampionátu a současný šéf formule E.

„Saúdská Arábie je na cestě k zajištění udržitelné energie a technologií. Formule E je víc než jen pouhé závodění. Je to partnerství, které nás zavazuje k naší cestě za udržitelnými technologiemi,“ dodal člen královské rodiny a předseda Saúdské automobilové a motocyklové federace Khalid Bin Sultan Al-Abdullah Al-Faisal.

Instalace umělého osvětlení není jedinou změnou, kterou prošel okruh Diriyah. Úprav se dočkal výjezd z boxů ústící do druhé zatáčky, navazující pravé a levé zatáčky 9 a 10 a komplex zatáček 18 a 19, který následuje za startovní rovinkou okruhu (start je ve formuli E často v jiném místě než cíl).

K úpravám muselo dojít kvůli změnám běžných komunikací, po kterých saúdskoarabský okruh vede.

„FIA nám poslala informace o menších úpravách. Trochu vylepšily výjezd z boxů. Dříve byl při výjezdu z pit lane velmi špatný výhled na trať, pilot nemohl vidět jedoucí vozy. To se nyní trochu zlepšilo díky lehce odsunutým zdem,“ popsal pro motorsport.com nastalé změny jezdec Nissanu Sébastien Buemi.

„Klesající šikana (zatáčky 9 a 10; pozn. red.) byla už dříve velmi rychlá a nyní bude ještě rychlejší. Bariéry jsou dnes tak otevřené, jak jen to jde. A po dlouhé rovince po startu následovala pasáž (zatáčky 18 a 19), kde jsme si trochu zkracovali trať, po prodloužení zdí už k tomu ale docházet nebude,“ věří Švýcar.

Útočný mód povinný, fanboost k dispozici

I v sedmé sezoně elektrického šampionátu budou jezdci během závod muset využít tak zvaný útočný mód (v originálu „attack mode“), který na určitou dobu zvýší výkon vozu o 35 kW.

Aktivace bude opět probíhat stejným způsobem. Pilot bude nejprve muset správně projet vytyčenou aktivační zónou, správně protnout všechny kontrolní body v ní a k tomu stisknout příslušné tlačítko na volantu.

Detaily použití útočného módu uveřejní ředitelství závodu vždy 60 minut před jeho startem. Podle jednotlivých okruhů se bude lišit délka jeho trvání po aktivaci a také množství povinných aktivací.

Fanoušci na tribunách či u televizních obrazovek vždy poznají vůz s aktivovaným útočným módem podle modře zářících diod na ochranné konstrukci halo. Fialová barva diod bude opět indikovat využívání tak zvaného fanboostu, tedy krátkodobého zvýšení výkonu na základě preferenčních hlasů od fanoušků na sociálních sítích.

Přímé přenosy závodů formule E budete moci opět sledovat na Eurosportu. Páteční úvodní podnik sezony odvysílá Eurosport 2 od 17:45 a sobotní druhý závod bude ve stejný čas opět na Eurosportu 2.

První volný trénink živě ve čtvrtek od 16:00

Druhý volný trénink živě v pátek od 11:45

Třetí volný trénink živě v sobotu od 11:30

Doporučujeme

Články odjinud