Poplatky za superlicenci dosahují absurdních výšin, tvrdí Verstappen | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Poplatky za superlicenci dosahují absurdních výšin, tvrdí Verstappen

Dvojnásobný mistr světa Max Verstappen považuje poplatky za superlicenci za příliš vysoké. Poukazuje i na to, že v jiných sportech podobná praxe není.

Každý pilot, který má ambici jezdit v F1, musí být držitelem tzv. superlince. Její získání se v posledních letech zpřísnilo, na což nedávno doplatil například Američan Colton Herta, kterému Red Bull nabízel sedačku v AlphaTauri. 

Samotné držení superlicence přitom není levnou záležitostí. FIA si totiž za její vystavení každoročně účtuje poplatky, jejichž výše se odvíjí od počtu získaných bodů, které závodník v předešlé sezoně F1 získal. Jedná se o podobný princip, jako v případě týmů, protože i ty musí platit poplatky za účast.

Základní sazba za superlicenci je 10,4 tisíce eur, přičemž za každý získaný bod je tato částka navýšena o 2,1 tisíce eur.

Vzhledem k tomu, že loňský mistr světa Max Verstappen nasbíral 454 bodů, znamená to, že jeho superlicence letos vyjde takřka na 964 tisíc euro (asi 23 milionů korun). 

„Myslím, že ta částka je absurdní. Není podle mě správné, že musíme platit tolik,“ citoval Verstappena web Motosport-Total.

„V jiných sportech nic takového není. Závodů navíc neustále přibývá,“ postěžoval si Nizozemec, který však podle poradce Red Bullu Helmuta Marka takřka milion eur za superlenci platit nemusí.

„Obávám se, že poplatek musíme platit my, pokud si správně vybavuji jeho smlouvu,“ uvedl za Red Bull Marko.

Doporučujeme

Články odjinud