Pollock by s motory PURE rád ulovil top tým, myslí na McLaren

Pollock by s motory PURE rád ulovil top tým, myslí na McLaren

Výrobce motorů PURE chce od roku 2014 působit jako nezávislý dodavatel motorů F1, ale zároveň nechce mít za partnery jen týmy z konce startovního pole.

V současnosti je jediným nezávislým dodavatelem motorů Cosworth, ten ale své týmy postupně ztrácí a letos mu zbyly už jen dva. Majitel společnosti P.U.R.E. (Propulsion Universelle et Récuperation d’Energie) Craig Pollock si stále myslí, že Cosworth ve formuli 1 skončí v roce 2013 spolu s osmiválci.

Jeho roli by tak měl převzít PURE, ale zákazníky bude hledat i na špičce startovního pole. Pollock chce oslovit hlavně McLaren, protože ten by se podle něj mohl chtít rozejít s Mercedesem. Ale ví, že přesvědčit jakýkoliv top tým bude velmi těžké.

"Musíme být realisté. Jakákoliv automobilka může svůj motor dodávat zadarmo, pokud se tak rozhodne," řekl pro Radio Canada. "Jestli se Mercedes rozhodne dodávat motory McLarenu, může to dělat zadarmo, aby měl tým, který dokáže vítězit. Je to rozhodnutí, které může udělat velká automobilka. My ne, to je zřejmé."

PURE je totiž malá soukromá společnost, i když Pollock dělá vše proto, aby si vybudovala velké jméno. Začal tím, že projekt šestiválce svěřil do rukou velmi zkušeného Gillesa Simona, jenž v minulosti stavěl motory pro Ferrari.

"Nemůžu se dočkat, až uvidím a uslyším náš motor na testovací lavici," uvedl. "Je to velmi důležitá etapa, protože to bude důkaz pro celý svět, že náš motor existuje a že bude fungovat. Gilles navrhl 16 motorů F1 a není jediný důvod, proč by ten 17. neměl fungovat."

První testy, které by měl PURE uskutečnit na začátku léta, proběhnou za zavřenými dveřmi pro veřejnost, ale přizváni budou zástupci týmů a nezávislí experti. To všechno proto, aby přesvědčil nejen týmy, ale i potenciální investory.

"Všichni jsou velmi zvědaví. Podle toho, co jsem zaslechl od týmů, berou naše řešení čím dál vážněji. Mezi Vánoci a novým rokem jsem diskutoval s Berniem (Ecclestonem). Ví o tom, co děláme s PURE, a podporuje nás. Je to jasné, ví, že automobilky můžou ze dne na den odejít. Viděli jsme to u Hondy, Toyoty a BMW. Formule 1 a FIA to vědí, stačí změna v představenstvu (automobilky) a všechno se může změnit," dodal Pollock.

Doporučujeme

Články odjinud