Politické hry letos nebyly ničím výjimečné, myslí si Wolff | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Politické hry letos nebyly ničím výjimečné, myslí si Wolff

Ani letošní sezona se neobešla bez zákulisních kauz. Podle šéfa Mercedesu Wolffa však politické hry nevybočovaly z normy.

Formuli 1 se často přezdívá „Klub piraň“, což je dáno především tím, že si nikdo v královně motorsportu nenechá nic líbit a využije každé slabosti soupeře.

Projevilo se to i letos, když Red Bull čelil kauze s překročením rozpočtového stropu – každý konkurenční tým tehdy volal po co nejpřísnějším trestu.

Zákulisní hry se ale odehrávaly i při řešení úprav technických pravidel – třeba v souvislosti s odstraněním tzv. porpoisingu, přinášejícího poskakování vozů na rovinkách.

Podle šéfa Mercedesu Tota Wolffa však veškeré politické boje proběhly ve standardních mezích.

„Jde o ochranu vlastní struktury a myslím, že to děláme všichni. Snažíme se udržet si náskok, chránit se nebo svým způsobem chápat, kam politika směřuje,“ citoval Wolffa web Autosportu.

„Nemyslím si, že by letos bylo více nebo méně politických her. Každý funguje podle svých možností,“ uvedl týmový principál Mercedesu.

Týmy musí dbát na svoji pověst

Wolff již dříve prohlásil, že si týmy nemohou dovolit zásadním způsobem porušit pravidla.

„Vedle sportovních a finančních trestů jsou zde reputační důsledky,“ řekl Wolff během Velké ceny Mexika.

„A proto věřím, že žádný tým nepůjde za čáru pravidel. Nechcete, aby do vašich problémů byli zataženi i vaši partneři (potažmo sponzoři, pozn. red.). Žijeme v transparentním světě.“

Doporučujeme

Články odjinud