Pokud má Kubica poškozené nervy ruky, léčit se může až dva roky

Pokud má Kubica poškozené nervy ruky, léčit se může až dva roky

V boji Roberta Kubici o pravou ruku je klíčové, jestli při nehodě došlo k poškození nervové tkáně. Ta si totiž obvykle vyžádá nejdelší léčení.

V rozhovoru pro AFP odpovídal na otázky Philippe Bellemère, jenž zastává roli prezidenta Evropské federace zdravotnických zařízení, která se zabývají zraněním rukou (FESUM). Dopady poranění, která utrpěl Kubica, jsou dvojího typu. "Týkají se hlavně pohyblivosti, ale také může jít o citlivost," vysvětloval Bellemère. 

"Záleží na tom, jestli došlo k poškození nervů. Kdyby šlo jen o poškození kostí a šlach, dopady by byly spíš na pohyblivost - jistá neohebnost zápěstí, prstů a případně lokte. To neznamená, že nedojde k uzdravení, ale jeho doba by nešla nijak zkrátit, záleží i na dalších zraněních. Kromě rizika infekce přináší otevřené zlomeniny někdy také potrhání tkání, například těch svalových. Určitě bude mít svalové jizvy, které zkomplikují rekonvalescenci."

Druh a rozsah poškození jsou faktory určující dobu rekonvalescence. "S tímto typem zranění jsou to minimálně tři až šest měsíců," pokračoval Bellemère. "Pokud jsou poškozené šlachy, a doktoři říkají, že ano, tak to může trvat o trochu déle, ale ne o moc." 

"Ale jestli jsou poškozené i nervy, tak to bude trvat mnohem déle. To se léčí šest měsíců až dva roky. Regenerace nervů postupuje v těch nejlepších případech rychlostí jednoho milimetru denně, aby dosáhla nervových zakončení ve svalech nebo kůži. Pokud jsou poškozené nervy, je třeba počkat, až nervy dorostou, abychom se dočkali výsledku. A i když se bude léčit velmi dobře, ani v nejlepších případech nedorostou nervy stoprocentně."

Doporučujeme

Články odjinud