Pokořím hranici 400 velkých cen F1, věří Alonso | Foto: Getty Images / Dan Mullan

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Pokořím hranici 400 velkých cen F1, věří Alonso

Fernando Alonso je přesvědčen o tom, že ve formuli 1 dosáhne mety 400 startů. V nadcházejícím závodě v Singapuru překoná rekord dalšího bývalého mistra světa Kimiho Räikkönena.

Alonso v uplynulé Velké ceně Itálie vyrovnal Räikkönena v počtu startů ve F1 (349) a za dva týdny v Singapuru se v této statistice osamostatní na čele.

Ani v 41 letech se ale Alonso nechystá do závodního důchodu. Na konci letošní sezóny sice opustí tým Alpine, přesune se ale do Astonu Martin, se kterým podepsal víceletou smlouvu.

Pokud Španěl skutečně zůstane ve F1, na konci roku 2024 by mohl překonat hranici 400 startů.

„Znám počet (startů), protože si to každý víkend opakujeme, ale příliš na to nehledím,“ řekl Alonso o vyrovnání Räikkönenova rekordního počtu startů.

„Jsem rád, že jsem ve formuli 1 tolik let, a čekají mě další dva, nebo uvidíme, jak dlouho budu ve formuli 1. Určitě dosáhnu 400 (startů), to je velké číslo.

„Ukazuje to mou vášeň pro sport a mou disciplínu, abych mohl podávat výkony na vysoké úrovni. Když nepodáváte dobré výkony, tým vám určitě nedovolí absolvovat 400 velkých cen.“

Ačkoliv je nejstarším jezdcem startovního pole, Alonsovi chuť do závodění rozhodně nechybí. A právě jeho touha pokračovat ve F1 ještě pár sezón byla kamenem úrazu při jednáních s Alpinem o nové smlouvě. Francouzská stáj totiž mistrovi světa z let 2005 a 2006 nabídla pouze roční smlouvu s opcí na rok 2024.

Alonso debutoval ve F1 v roce 2001. Od té doby nezávodil jen tři roky ve F1, v roce 2002 byl testovacím jezdcem Renaultu a v sezónách 2019-20 si dal od F1 pauzu, aby si vyzkoušel další odvětví motorsportu jako vytrvalostní závodění včetně 24 hodin Le Mans nebo rallye Dakar.

Räikkönen se do čela statistiky počtu startů dostal ve Velké ceně Eifelu 2020, kdy překonal Rubense Barrichella. Fin na konci minulé sezóny ukončil kariéru ve F1.

Přes 300 startů se kromě Alonsa z aktivních jezdců dostal už jen Lewis Hamilton (304 startů), který je v této statistice šestý. Jen tři starty mu přitom chybí k překonání Michaela Schumachera a Jensona Buttona, kteří nastoupili shodně do 306 velkých cen.

Hned za Hamiltonem je s 293 starty Sebastian Vettel. Čtyřnásobný mistr světa na konci sezóny odejde z formule 1, jeho poslední závod v Abú Dhabí by přitom měl být jubilejní třístý.

Doporučujeme

Články odjinud