Podmínky na trati byly na hraně, říká Alonso

Podmínky na trati byly na hraně, říká Alonso

V rádiu před třetí částí kvalifikace Španěl svůj tým informoval, že se mu současné počasí pranic nezamlouvá, načež získal pole position.

Jedná se o Alonsovu druhou kvalifikační výhru v řadě a celkově jedenadvacátou v kariéře. Největší hrozbou mu byl v závěru Sebastian Vettel. Pilot Ferrari ovšem v posledních vteřinách svůj čas ještě vylepšil a upevnil svůj náskok, jenž nakonec činí čtyři desetiny sekundy.

"Podmínky byly dost na hraně. Jsou pro všechny stejné a myslím si, že v takovém případě je někdy dobré je zhodnotit. Třetí část se nakonec uskutečnila. V nájezdu do šesté zatáčky jsme to všichni měli obtížné, dostávali jsme se do aquaplaningu při brzdění z 280 na 90 kilometrů v hodině. Nakonec se nám ale zadařilo, tam, kde hrozil aquaplaning, jsme jednoduše ubrali plyn a zbytek kola byl čistý. V takovém počasí se často nevyhnete překvapením. Nebyla to zrovna legrace.

Když je trať takto mokrá, je zajetí čistého kola velmi komplikované. Je to boj o přežití, chcete hlavně bezpečně dojet a počkat si, kam se vám podařilo vyšplhat. Ať už jste dopadli jakkoliv, máte radost, že jste v pořádku dojeli do cíle. Myslím, že zastávka v boxech ve třetí části kvalifikace byla velmi dobře načasována, v poslední minutě jsme se díky tomu mohli na trati pohybovat s čerstvou sadou mokrých pneumatik. V tu chvíli byla trať o něco sušší a byla šance na vylepšení," nechal se slyšet Alonso.

První Alonsovo kolo ve druhé části kvalifikace bylo poněkud narušeno zmatenou situací za Felipem Massou. Alonso ovšem Massu ze vzniklé situace neviní, nastalý chaos dává za vinu podmínkám na trati a faktu, že se v ten okamžik všichni snažili co nejdříve zajet měřený čas. Massovi se ovšem nedařilo a kvalifikaci zakončil jako čtrnáctý nejrychlejší.

"Průběh kvalifikace mě velice zklamal. V úvodu druhé části kvalifikace jsem nedokázal zajet normální měřený čas, neboť jsem v osmé zatáčce vyjel mimo trať. Přišel jsem tak o jediný smysluplný pokus. V takovýchto podmínkách je asfalt úplně jiný a kola se zablokovávají vcelku snadno, za což se draze platí. Déšť zesílil tak, že se začal vyskytovat aquaplaning. Musel jsem zůstat na trati a pokusit se svůj čas vylepšit. Podmínky na trati ovšem byly tak špatné, že to nebylo možné. Je to vážně škoda, neboť vůz je konkurenceschopný, a to na suchu i na mokru. Moje startovní pozice je na pomýšlení na boje vpředu příliš špatná. Důležité bude vybírat správné okamžiky na přezutí. Máme jistou představu, ale je pravdou, že jsme toho v posledních dvou dnech mnoho neodjeli," řekl Massa.

Doporučujeme

Články odjinud