Podle Vettela může za kolizi jednoznačně Verstappen

Podle Vettela může za kolizi jednoznačně Verstappen

Sebastian Vettel z Ferrari si myslí, že Max Verstappen je jednoznačným viníkem jejich kolize ve Velké ceně Japonska, po které se Vettel roztočil a přišel o šanci na dobrý výsledek v dnešním závodě formule 1.

Poté, co se rychle po startu probojoval z osmého na čtvrté místo, zaútočil Vettel v osmém kole v zatáčce Spoon na Verstappenovu třetí pozici. Mezi oběma jezdci došlo ke kontaktu, po kterém se Vettel roztočil a propadl na konec pole.

Po stíhací jízdě Vettel obsadil šesté místo, zatímco jeho největší soupeř v boji o titul Lewis Hamilton si připsal další vítězství, navýšil svůj náskok na 67 bodů a už v příštím závodě ve Spojených státech amerických může slavit pátý titul mistra světa.

Už před incidentem s Vettelem se Verstappen dostal do kolize s dalším ferrari Kimiho Räikkönena, za kterou dostal penalizaci 5 sekund, jenž si odpykal během zastávky v boxech.

„Samozřejmě jsem tlačil, abych jej předjel, ale nebyl jsem z toho zoufalý. Věděl jsem, že má penalizaci, ale také jsem cítil, že jsme rychlejší. Mezera tam byla, ale jakmile mě uviděl, bránil se. Já měl ale vnitřní stopu,“ řekl Vettel.

„Jakmile si uvědomil, že je někdo blízko nebo vedle něj, tak se podle mého názoru pokusil tlačit, když už byste tlačit neměli. Podívejte se na Kimiho výjezd mimo trať (po souboji s Verstappenem), kdyby Kimi pokračoval, kolidovali by. Ale není vždy správné, když ten druhý musí uhnout. Všichni závodíme, závod je dlouhý,“ dodal.

„Podle mě tam místo bylo, jinak bych do toho nešel. Myslím, že jsem se dostal celým polem bez problémů. Občas to bylo těsnější, někdy byla mezera větší. Je normální, že je to někdy těsné, ale vždy musíte nechat prostor, ale v tomto případě jsem neměl kam jet a dotkli jsme se. To je součást závodění, neberte mě špatně. Nelituji toho útoku, samozřejmě s takovým výsledkem bych to udělal jinak, protože zpětně je to vždy jednoduché.“

Z kolize viní Verstappena i Räikkönen

Už v prvním kole došlo ke kolizi Verstappena s Räikkönenem, když pilot Red Bullu probrzdil v nájezdu do šikany, vyjel mimo trať a při návratu na závodní dráhu vytlačil z trati Räikkönena.

„Byl dlouhý, vyjel mimo trať a já byl v další zatáčce na vnějšku, nechal jsem mu na vnitřku místo. Věděl, že tam jsem a prostě do mě najel a vytlačil mě z trati,“ popsal Räikkönen.

Nehody jezdců Ferrari s Verstappenem

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud