Podle šéfky týmu Sauber je formule 1 vnitřně zkažená

Podle šéfky týmu Sauber je formule 1 vnitřně zkažená

Monisha Kaltenbornová tvrdí, že nepožaduje uměle vytvořené rovné podmínky, ale nesouhlasí se stavem, kdy výsledky jsou přímo úměrné velikosti rozpočtů.

Tým Sauber se pohybuje na maximální hranici svých výdajů a v případě dalšího navyšování nákladů nemůže zaručit udržení výkonnosti. Šéfkat týmu Monisha Kaltenbornová je proto zastánkyní zavedení rozpočtových stropů. Ty by mohly zajistit, že navrch budou mít nejšikovnější rozhodnutí a minimalizují se tím případy, kdy se tým mohl ze svých vývojových chyb v podstatě vykoupit investováním většího množství peněz. 

Méně zámožné stáje si v současnosti nemohou dovolit příliš riskovat, neboť na razantní změny v designu vozu nemusí zbývat peníze. Stejné nebezpečí dobře zajištěným týmům nehrozí.

"V systému formule 1 je něco příšerně zkaženého. Není to ale o velkých týmech a velkých rozpočtech. Nemáme herní pole s rovnými podmínkami. Od toho se odvíjí další problémy. Nejsme pro rovnoprávnost všude a za každou cenu, to vůbec ne. Jsme pro závodění a pro to, ať ten nejlepší vítězí. Pokud jsou ale ti nejlepší definováni čistě tím, kolik mají peněz, něco není v pořádku. Prim by měl hrát sport, nikoliv finance.

Pokud nastavíte jisté mantinely ve finanční stránce formule 1, pořád budou vítězit lepší týmy se schopnějšími inženýry a nejlepší jezdci budou sbírat nejlepší výsledky. Všechny týmy se tak mohou dostat do pozice, ze které mohou o něco bojovat a učinit tak soutěž zajímavější. Potíž je v tom, že velké týmy si mohou dovolit zaplatit tolik peněz a vyzkoušet tolik věcí, že jim to přinese výsledky nehledě na to, kolik třeba nadělaly chyb," řekl Kaltenbornová Autosportu.

Sauber zatím vyčkává s oznámením svého druhého pilota. Na místo vedle Adriana Sutila si brousí zuby hned několik jezdců, mezi něž patří Esteban Gutiérrez i Sergej Sirotkin, za kterým měli stát zámožní sponzoři.

Doporučujeme

Články odjinud