Podle Massy si Brawn GP jede vlastní ligu

Z týmů s KERS dnes bylo Ferrari nejrychlejší.

Jezdci týmu Ferrari svým umístěním podtrhují šokující výsledky dnešní kvalifikace. Na trati Albert Park odstartuje v zítřejším závodu Felipe Massa ze sedmého místa, Kimi Räikkönen z devátého. Brazilský pilot na vítězného Buttona ztratil osm desetin. Brawn GP si teď podle něj jede úplně jinou ligu.

"Ano, je to tak. Jestli budou takto pokračovat, vyhrají šampionát v půlce sezony. Čekali jsme, že se umístíme trochu lépe, ale ne o moc. Předpokládali jsme, že kvalifikace bude těsná. Ráno jsem si myslel, že pozice v první pětici bude sice těžko dosažitelná, ale ne nemožná. Jenže ona nemožná byla. Sedmé místo není uspokojivé, ale je to maximum, jakého jsme dnes mohli dosáhnout.

Závod zde v Austrálii je vždy krokem do neznáma. Trať klouže a množství kolizí je více než pravděpodobné. Budeme se snažit dojet do cíle a posbírat co nejvíce bodů.

Když se podíváme na mou ztrátu na třetího pilota, není příliš velká. Budeme si muset počkat na to, kolik má kdo natankováno. Na kluky úplně vepředu ale ztrácíme hodně.

Nezávodíme proti McLarenu, ale proti všem. To, jestli naším hlavním soupeřem bude McLaren či někdo jiný, nic nemění. Každý, kdo má dobré auto, může bojovat o vítězství v závodě a v šampionátu. Vždy je to trochu překvapení. Máme hodně věcí na práci, musíme se lépe soustředit sami na sebe.

Věřím si a věřím svému týmu. Vím, že je v našich silách to dokázat, jen nesmíme přestat tvrdě pracovat. Nebude to snadné, obzvlášť, když sezonu nezačnete úplně ideálně a existují soupeři, kteří mají rychlostně navrch. Ale jak už jsem řekl, věříme si."

Jen velice mírným optimistou je i Kimi Räikkönen. Finského pilota postihly v posledním tréninku technické problémy, které ho stály drahocenný čas pro nastavování vozu.

"Dnes ráno měl vůz poruchu na hydraulice, kvůli které jsem musel vynechat téměř třetinu tréninku. Je to škoda, ale je lepší, když se to stane dnes, než aby se něco přihodilo v neděli. Auto bylo v kvalifikaci na hony vzdáleno ideálu, myslím si ale, že před závodem jsme v dobré formě.

Šanci na body bychom měli, i kdyby kvalifikace dopadla ještě hůře. Mohli jsme dnes vidět, že oproti nejrychlejším hochům poněkud ztrácíme, závod ale bude velice dlouhý. Uvidíme, jak se nám bude dařit."

Sportovní ředitel týmu z Maranella Luca Baldisseri se nechal slyšet, že je třeba zjistit, proč rudé vozy zaznamenaly ve třetí části kvalifikace takový propad oproti druhé. Připomíná také fakt, že Ferrari je nejvýše z týmů, které nasadily KERS. Tato situace by Ferrari mohla pomoci na startu závodu. Úplně hlavním faktorem pro úspěch v první Grand Prix letošní sezony ale bude spolehlivost.

Doporučujeme

Články odjinud