Podle Browna potřebuje formule 1 dva závody v Číně

Podle Browna potřebuje formule 1 dva závody v Číně

Podle šéfa stáje McLaren Zaka Browna potřebuje kalendář formule 1 alespoň dvě zastávky v Číně. Ke stávajícímu závodu na okruhu nedaleko Šanghaje by se měla přidat ještě jedna grand prix v asijské zemi, nejlépe na nějakém městském okruhu.

Američan ve vedení britské stáje si rovněž myslí, že v kalendáři F1 by se mělo vytvořit asijské turné, v rámci kterého by v jednom sledu následovaly závody v Japonsku, Číně, Singapuru a popřípadě i v nějaké nové destinaci (hovoří se o možnosti konání závodu F1 v Thajsku).

„Grand prix v Šanghaji je již dobře zavedená, měli bychom se ale zaobírat možností konání závodu F1 v jiném z velkých čínských měst. Jmenujme třeba Peking nebo Wuxi,“ řekl ve čtvrtek Brown novinářům na Red Bull Ringu.

„Závod v ulicích nějakého čínského města by nám pomohl vytvořit nové hodnoty. Mohli bychom tak ukázat, že formule 1 je především pro fanoušky. Zároveň bychom takto mohli předvést jednotlivým značkám, že F1 je fantastickou možností pro prezentaci a reklamu,“ pokračoval pětačtyřicetiletý Američan.

Na Čínu se začínají orientovat i noví majitelé F1 ze společnosti Liberty Media. Pro získávání strategických parterů v asijské velmoci začala společnost Liberty Media spolupracovat s marketingovou agenturou Lagardere.

Letošní kalendář formule 1 zahrnuje čtyři asijské destinace – Čínu, Singapur, Japonsko a Malajsii, která po letošní velké ceně z kolotoče F1 vypadne. O zavedení nového závodu v Thajsku se uvažovalo již v roce 2015, tamní úřady však nakonec nepovolily závodění v historickém centru Bangkoku.

Brown by také rád zapracoval na startovních časech některých evropských velkých cen. Důvodem jsou stížnosti fanoušků především z Japonska a z Číny, kteří musí kvůli většině závodů na starém kontinentu vstávat uprostřed noci. Kvůli tomuto faktoru se snižuje fanouškovská základna a sledovanost závodů F1 

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud