Podle Bergera je chybou, že Ferrari využilo týmovou režii tak brzy

Podle Bergera je chybou, že Ferrari využilo týmovou režii tak brzy

Letošní sezóna formule 1 má za sebou tři závody a ve všech třech ovlivnilo Ferrari (nebo se o to alespoň pokusilo) interní souboj Charlese Leclerca a Sebastiana Vettela týmovou režií. Podle bývalého rakouského pilota italské stáje Gerharda Bergera se Ferrari k udělování příkazů uchýlilo příliš brzy.

V Austrálii se Leclerc dotáhl na Vettela a nebylo mu umožněno s Němcem bojovat o lepší pozici. V Bahrajnu dostal Leclerc pokyn, aby na Vettela neútočil, Monačan se však týmové režii navzdory před čtyřnásobného mistra světa lehce dostal. V Číně jel Leclerc na třetím místě za dvojicí Mercedesů na třetím místě a musel Vettela pustit před sebe. Ten ale rychlejší nebyl a Mercedesy čínskou grand prix ovládly.

Devětapadesátiletý Gerhard Berger závodil ve Ferrari v letech 1987 až 1989 a poté v ještě v sezónách 1993, 1994 a 1995. Rodák z rakouského Wörglu je přesvědčený, že stáj z Maranella v úvodních fázích sezóny 2019 přistoupila k udělování týmových příkazů příliš brzy.

„Myslím si, že v tuto chvíli je to otevřená hra,“ řekl Berger, který v současnosti šéfuje šampionátu DTM.

„Mám rád Sebastiana a velmi si ho cením, nyní je tu ale pilot, který může vyhrát celý šampionát,“ poukázal Rakušan na Leclerca.

„Neřekl bych, že si pouze stačí říct ‚tenhle je ten zkušenější a tenhle je ten méně zkušený, takže jemu tu šanci nedáme‘. Já bych je nechal závodit.“

Leclerc ztrácí po třech závodech na Vettela jeden bod, přičemž oba piloti skončili jednou na pódiu. Monačan kvůli technickým problémům přišel o téměř jisté vítězství v Bahrajnu a v Číně dojel pátý poté, co ho porazil v cíli čtvrtý Verstappen díky lepší strategii Red Bullu.

Po závodě v Šanghaji uvedl šéf Ferrari Mattia Binotto, že Sebastian Vettel bude na úkor Charlese Leclerca upřednostňován v situacích, kdy jsou šance obou pilotů Scuderie 50 na 50.

Gerhardu Bergerovi by dávalo udílení týmových příkazů větší smysl až v pokročilejší fázi sezóny.

„Myslím si, že je otázkou, kdy je to přijatelné a kdy se tím naopak někomu bere šance vyhrát šampionát. Pokud se k týmové režii přistoupí ve druhém nebo ve třetím závodě, tak s tím nemohu souhlasit.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud