Podle Alonsa může být za dva týdny rozhodnuto o titulu

V současnosti je Brawn GP neporazitelný.

Difuzory, snad nejdiskutovanější části letošních monopostů, mohou podle Fernanda Alonsa hrát klíčovou roli v rozhodování o letošním mistru světa. Týmy Red Bull, Ferrari a Renault před Grand Prix Austrálie podali protest proti údajně nelegálním difuzorům Brawn GP, Toyoty a Williamsu. Komisaři však protestujícím stájím nevyhověli. Tři obviněné týmy si v Melbourne vedly velice dobře. Brawn GP získal double, vozy Toyoty byly před penalizováním Trulliho klasifikované na třetím a pátém místě, Nico Rosberg pak dojel sedmý.

Nespokojené týmy neváhaly a proti tomuto rozhodnutí se odvolaly. O všem tak rozhodne odvolací soud, který zasedá čtrnáctého dubna, tedy až po Grand Prix Malajsie.

Pokud budou difuzory i poté prohlášeny za legální, bude podle Fernanda Alonsa velice těžké Brawn GP dohnat.

"Nezbývá, než si počkat na to, jak to čtrnáctého dopadne. Pokud jim dovolí s tím závodit, budou mít proti ostatním jistou výhodu. Další týmy se budou tento prvek snažit okopírovat. Nebude to ale snadné, protože si to vyžádá práci na celém vozu. Není to jen o tom, že na auto připevníte nový difuzor a ono bude najednou o vteřinu rychlejší.

Aby nový difuzor fungoval správně a pomohl vám k rychlejším časům, je třeba upravit přední část vozu, bočnice i kryt motoru. Zkrátka by bylo třeba přestavět celé auto, což by si vyžádalo několik měsíců. Uvidíme, co se stane. Je to komplikovaná záležitost. O šampionátu by víceméně mohlo být rozhodnuto už čtrnáctého dubna. Pokud Brawn dostane zelenou, bude téměř k nedostižení pro všechny ostatní týmy.

Ukázali, že jsou na úplně jiné úrovni. V současnosti jsou neporazitelní. V závodě i v kvalifikaci obsadili první dvě místa. V nejbližších závodech bude velmi těžké je porazit," prohlásil dvojnásobný mistr světa.

Doporučujeme

Články odjinud