Počítačoví hráči nemají na rozdíl od Schumachera problémy v simulátorech

Počítačoví hráči nemají na rozdíl od Schumachera problémy v simulátorech

Nevolnost v simulátorech je generační záležitost, kterou netrpí mladší hráči videoher. Tréninkem se dá překonat, pomůžou i lepší technologie.

Michael Schumacher trpí občasnou nevolností v simulátorech, ale podle Mercedesu to dopady na jeho závodní přípravy nemá. Ve srovnání s kolegou Rosbergem tak v nevýhodě podle týmu není. Sám Schumacher vysvětlil, že nevolnost ho občas postihla už v simulátoru Ferrari, ale časem se jí naučil kontrolovat. Jde o zvyk. Potvrdil to technický ředitel týmu Virgin.

"Mladší lidé jsou na videohry více zvyklí," cituje Nicka Wirtha Autosport. "Jsou na ně více zvyklí a dokonce ani ve hrách, jako je Call of Duty, kde skáčete a točíte se dokola, nebudou trpět nevolností. Jsou na to zvyklí a jejich mozek je na to naprogramovaný. Když můj syn občas naskočí do simulátoru, je v pohodě, takže je to generační záležitost. Jsem si jistý, že když byl Michael (Schumacher) mladší, moc videoher nehrál, ale podle toho, co jsem viděl, jsem si také jistý, že svoji nevolnost dokáže překonat."

Nevolnost ze simulátorů, počítačových her či jiných rychlých pohybů, které neprožíváme, ale jen sledujeme, je dána evolucí člověka.

"Člověk, který měl největší vliv na vývoj našich simulátorů, je David Brabham, je stejně starý jako já. Je v nich velmi dobrý, ale na začátku také trpěl nevolností," vysvětloval Wirth. "Nevolnost z pohybu je fascinující téma a má kořeny v naší evoluci. Vychází ze skutečnosti, že náš mozek neustále porovnává to, co vidí oči, s tím, co říká vnitřní ucho."

"Když byli naši předci sběrači a snědli něco nebezpečného, z čeho by byli nemocní, tak jeden z projevů byly závratě. Jako když vypijete moc alkoholu, což je forma otravy, a ztrácíte smysl pro rovnováhu. Ztráta rovnováhy je ztráta spojení mezi viděním a vnitřním uchem. Tělo vám říká: ´Ztratilo jsem spojení zraku s vnitřním uchem, ven s tím.´ A proto je vám špatně."

"Takže proto se necítíte dobře, když čtete v autě, protože hledíte na něco statického a vaše ucho zaznamenává pohyb, takže váš mozek říká: ´Počkat, tady něco nehraje.´ Taková je evoluce té nevolnosti."

Brabham trpíval nevolností v simulátorech už po deseti kolech, ale podle Wirtha si na jedné straně zvykl a na druhé straně došlo k vylepšení simulátorů, takže teď z nich nechce ven.

Doporučujeme

Články odjinud