Po hrozivé havárii krajana získal Ericsson první triumf v IndyCar! | Foto: Facebook Marcuse Ericssona

Foto: Facebook Marcuse Ericssona

Po hrozivé havárii krajana získal Ericsson první triumf v IndyCar!

První ze dvou víkendových závodů IndyCar v Detroitu nabídl fanouškům pořádné drama. Grand Prix v městě automobilů byla dvakrát přerušena červenou vlajkou a velkou stopu v ní zanechali oba švédští piloti v šampionátu Felix Rosenqvist a Marcus Ericsson, který v americké sérii poprvé zvítězil.

Ostrov Belle Isle v Detroitu leží na dohled od kanadských břehů, přesto se v hlavním městě amerického automobilového průmyslu mluvilo v sobotu večer především o Švédsku. Tedy především o dvou švédských jezdcích.

První z nich se postaral o dlouhé přerušení závodu. Bývalý pilot formule E Felix Rosenqvist projížděl vysokou rychlostí po městské trati v kokpitu svého monopostu týmu McLaren, když se mu najednou zasekl plynový pedál.

Devětadvacetiletý závodník mohl jen bezmocně sledovat, jak se řítí do bariéry z pneumatik a betonových zátaras. Síla nárazu dokonce posunula a poškodila betonový blok, který musel během červené fáze nahrazen.

Opakované záběry z palubní kamery namířené na hlavu pilota naštěstí brzy ukázaly, že Rosenqvist zůstal při vědomí a bez cizí pomoci si byl schopen po tvrdém nárazu sundat přilbu i nehořlavou kuklu. Poté byl vyproštěn záchranáři ze svého vozu, zafixován na lůžku a převezen do nemocnice kvůli dalším vyšetřením. Po celou dobu komunikoval.

Po více než hodinovém přerušení byl závod restartován s Willem Powerem na první místě. Těsně za Australanem kroužil další Švéd, bývalý pilot formule 1 Marcus Ericsson. Třicetiletý rodák z Kumly na Powera několikrát zaútočil, avšak pokaždé bez úspěchu. Za touto dvojicí poté bojovali Rinus VeeKay, Patricio O’Ward a Takuma Sato o poslední volný stupínek vítězů.

Jenomže všechny souboje opět ustaly vinou druhé červené vlajky. Tu svým nárazem do zdi způsobil Romain Grosjean.

O vítězi závodu pak nerozhodl souboj po restartu, nýbrž naneštěstí obří smůla. Mechanikům stáje Penske se před restartem závodu nepodařilo znovu nastartovat motor Chevrolet v útrobách Powerova vozu a šampion ze sezony 2014 tak místo oslav vítězství smutnil kvůli promarnění velké příležitosti.

Na první příčku se tak posunul Marcus Ericsson, který vedení po zajetí safety caru uhájil až pod šachovnicový praporek. Účastník 97 velkých cen „královny motorsportu“ se tak na trati, kde v roce 2019 slavil premiérové pódium v IndyCar, dočkal po dvou letech také prvního vítězství v americkém formulovém šampionátu.

Ericsson vyhrál formulový závod poprvé od sezony 2013, kdy zvítězil na Nürburgringu v rámci GP2.

Díky vítězství švédského pilota z týmu Chipa Ganassiho poznalo prvních sedm závodů této sezony IndyCar sedm různých vítězů. Před Ericssonem postupně zvítězili Alex Palou (Alabama), Colton Herta (St. Petersburg), Scott Dixon (Texas 1), Patricio O’Ward (Texas 2), Rinus VeeKay (GP Indianapolis) a Helio Castroneves (Indy 500).

Druhý závod IndyCar na trati Belle Isle v Detroitu je na programu v neděli večer.

Doporučujeme

Články odjinud