Po dvou závodech stále není jasné rozložení sil, šampionát je zcela otevřený

Po dvou závodech stále není jasné rozložení sil, šampionát je zcela otevřený

Letošní ročník formule 1 začal velmi zajímavým způsobem, který eliminoval jen málo z napětí, které vládlo po zimních testech.

Před sezónou obecně panoval názor, že je startovní pole vyrovnanější než loni. To se do jisté míry potvrdilo, ale rozložení sil zůstává zahaleno tajemstvím. První pětici skutečně zřejmě tvoří McLaren, Red Bull, Lotus, Mercedes a Ferrari, ale jaké pořadí mezi nimi panuje, nevědí ani šéfové těchto týmů.

Austrálie přinesla jen málo odpovědí, částečně kvůli specifikům okruhu, ale také kvůli zaváháním několika týmů a jezdců. Odhalit skutečný potenciál vozů měl aerodynamicky náročný Sepang, to se ale nestalo.

"Kdybyste se dívali jen na dnešní výkony, tak byste museli říct, že je hlavním favoritem Sergio Pérez," řekl po závodě šéf Red Bullu Racing Christian Horner. "Dnes to bylo hodně podivné, protože Sergio Pérez byl nejrychlejším vozem na trati. Doháněl ferrari a ujížděl mclarenu."

"Z těchto prvních dvou závodů se jen těžko dělají nějaké závěry. Víme, že máme co zlepšovat, a no to se před Čínou zaměříme. Ale v současnosti je to dost nepředvídatelné."

Po Austrálii byl favoritem McLaren, ten ale v Malajsii nepochopitelně ztrácel i na suché trati, kdy se měl teoreticky sunout vpřed. "Pořád jsme konkurenceschopní, ale v závodě je třeba si dávat pozor na rychlost ostatních. Musíme zlepšit naši závodní rychlost, myslím, že by mohla být lepší," přiznal Lewis Hamilton.

McLaren přesto zůstává v dobré pozici a nemá důvod nevěřit, že letos bude bojovat o tituly. "Šampionát je zcela otevřený," zhodnotil šéf týmu Martin Whitmarsh, podle něhož nelze odepisovat ani Ferrari. "Jsme ve slušné pozici na to, abychom vyhráli další závody a šampionát, ale to bude vyžadovat, abychom podávali dobré výkony, nedělali chyby a rozumným tempem vyvíjeli auto."

"Je to dlouhý šampionát. Nejsme ve špatné formě, ale určitě nemáme nic jisté. Nikdo nemůže s jistotou říct, jak letošní šampionát dopadne, a tak by to také mělo být."

Doporučujeme

Články odjinud