Po chaosu v Portlandu je Palou zpět v čele šampionátu IndyCar | Foto: IndyCar

Foto: IndyCar

Po chaosu v Portlandu je Palou zpět v čele šampionátu IndyCar

Už v první zatáčce po startu se španělský mladík možná obával, že jeho závod dospěl k brzkému konci. Nakonec však byl Alex Palou v Portlandu nejšťastnějším pilotem ze všech.

Dění bezprostředně po startu čtrnáctého závodu sezony IndyCar lze popsat jedním slovem – chaos. Alex Palou skvěle odstartoval a udržel první místo, jeho týmový parťák ze stáje Chipa Ganassiho Scott Dixon se navíc protáhl před Alexandra Rossiho na druhou pozici.

Pak to ale začalo. Dixon musel projet první šikanu rovně skrz betonovou únikovou zónu, čímž ke stejnému manévru donutil i Paloua a oba Ganassiho jezdci se propadli. Čistě nezvládl průjezd ani Rossi.

K dalším incidentům došlo souběžně v hloubi pole. Oliver Askew se roztočil a donutil řadu soupeřů k úhybným manévrům. Brzdný bod zcela minul Romain Grosjean, který vyřadil ze závodu kromě sebe i Jamese Hinchcliffa. O šanci na dobrý výsledek přišel i Dalton Kellett a později ze závodu odstoupil také junior Ferrari Callum Ilott.

Odklízení vozů si vyžádalo nemálo času, safety car kroužil po trati až do jedenáctého kola. V čele závodu se díky nehodám a odlišně zvolené strategii zastávek v boxech ocitl Pato O’Ward před Grahamem Rahalem, Edem Jonesem a dotírajícím Marcusem Ericssonem.

Jenže ve 40. kole grand prix se zpět do čela dostali jezdci, kteří se rozhodli pro brzký pit stop během úvodní žluté fáze. Najednou tak byl zpět v čele Dixon před Palouem, kterého následovali Rossi, Daly, Herta, Rosenqvist, Power a Askew.

Odlišná strategie se začala skupině kolem Paloua postupně vyplácet, Španělovi navíc pomohl Dixonův problém, který nezachytily televizní kamery. Novozélanďan však kvůli němu vypadl z boje o vítězství.

Od posledního restartu v 93. kole držel Alex Palou vedení před Alexanderem Rossim. Jezdce stáje Andretti Autosport udržel španělský pilot za svými zády a potřetí v této sezoně zvítězil. Před posledními dvěma závody sezony na Laguna Seca a v Long Beach vede Palou šampionát o 25 bodů před Mexičanem O’Wardem z McLarenu.

Doporučujeme

Články odjinud