Plná proočkovanost? V paddocku formule 1 bude  | Foto: Getty Images / Clive Rose

Foto: Getty Images / Clive Rose

Plná proočkovanost? V paddocku formule 1 bude

Některé země se toho zalekly, jiné okolo toho chodí jako okolo horké kaše a jinde se proti tomu protestuje. Řeč je o povinném očkování proti nemoci covid-19. F1 ho zavádí...

Počet neočkovaných lidí v paddocku formule 1 bude v letošní sezóně nula nebo blízko nuly. F1 a FIA ještě diskutují o případných výjimkách pro lidi, kteří se očkovat nemohou. Z medicinského hlediska se to však týká jen velmi malého počtu lidí, kteří mají například vzácnou alergii na některou z látek. 

Nařízení o povinném očkovaní už bylo schváleno, jak FIA potvrdila pro BBC a týká se doslova celého paddocku – jezdců, zaměstnanců týmů, pracovníku pohostinství, ale třeba také hostů a novinářů. 

F1 by se tak měla vyhnout problémům, které nedávno potkaly tenisový Australian Open, kde Novak Djoković musel po soudních tahanicích opustit zemi a turnaje se nezúčastnil. Oficiálně nevíme, zda jsou už všichni jezdci očkování, ale předpokládá se, že ano – vloni bylo očkování povinnou podmínkou pro vstup do USA, kde se jelo v Austinu. Jezdci také vloni očkováni podpořili.

F1 měla na začátku pandemie jiné problémy – několik měsíců se nezávodilo. Poté musela F1 mnohokrát měnit kalendář, jezdit před prázdnými tribunami a uvnitř paddocku žít v bublinách. Kvůli pozitivnímu testu na covid museli 4 jezdci vynechat závody – Lance Stroll, Sergio Pérez, Lewis Hamilton a vloni Kimi Räikkonen.

Díky očkování by měla řada opatření (včetně zmíněných bublin) skončit. Předpokládá se, že bude i méně PCR testů na covid-19.

Doporučujeme

Články odjinud