Plánujeme dvojité závodní víkendy, potvrzuje Ross Brawn

Plánujeme dvojité závodní víkendy, potvrzuje Ross Brawn

Vedení formule 1 vymýšlí, jak do zkrácené sezóny vmáčknout co nejvíce závodů. Jednou z možností je pořádání dvou závodů na jedné trati během jednoho víkendu. Využití této varianty se vážně zvažuje.

Prvních deset závodů sezóny 2020 bylo odloženo nebo zrušeno, proto musí vedení formule 1 připravit náhradní řešení pro odjetí co možná největšího počtu velkých cen v tomto roce. Sportovní ředitel „královny motorsportu“ Ross Brawn potvrdil, že se vážně zvažuje pořádání dvou závodů během jednoho víkendu.

„Vážně se to zvažuje hlavně kvůli náročné logistice týkající se stěhování vybavení paddocku na závody a ze závodů,“ uvedl Brawn pro oficiální podcast formule 1.

„Myslím si, že je to atraktivní myšlenka. Všichni by zůstávali ve stejném prostředí pro další závod. Není lehké najít místa pro závody, kde bychom měli celé prostředí pod kontrolou.“

„Rakousko se pro tento nápad skvěle hodí. U okruhu je lokální letiště, na které by aktéři přiletěli charterovými lety. Není to blízko velké aglomeraci, je tam správná infrastruktura a i bez motorhomů tam může být skvělé zázemí v prostorách, které okruh nabízí,“ chválí Brawn Red Bull Ring.

„Prakticky tam můžeme udržet všechny ve stejném prostředí a když už tam budeme, tak bude možné uspořádat další závod třeba v následujícím týdnu.“

Jako jeden z největších současných problémů vidí Ross Brawn různé světové zákazy cestování, které byly vyhlášeny v souvislosti s pandemií. Kvůli nim bude kolotoč formule 1 čelit velkým logistickým výzvám.

„Jak si asi dovedete představit, logisticky to bude obrovsky náročné. Pořádání závodu F1 je tak jako tak výzva a pořádání grand prix za těchto podmínek je pro nás něco nového.“

„Pracujeme na splnění veškerých požadavků, abychom se ujistili, že jezdci, inženýři a všichni zúčastnění pracují v bezpečných podmínkách. Z mnoha důvodů je důležité, aby se sezóna rozjela.“

Na zmíněném rakouském Red Bull Ringu by mohla sezóna 2020 za zavřenými dveřmi odstartovat 5. července. Uvidíme letos ve Štýrsku více než jednu grand prix?

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud