Plácli si? Honda má oznámit, že bude dodávat pohonné jednotky Astonu Martin | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Plácli si? Honda má oznámit, že bude dodávat pohonné jednotky Astonu Martin

Možná už ve středu má Honda oznámit, že od roku 2026 bude dodávat své pohonné jednotky týmu Aston Martin.

Honda je jedním z výrobců, kteří se přihlásili k tomu, že budou od roku 2026 dodávat týmům F1 své pohonné jednotky.

Na rozdíl od všech ostatních je ale zatím oficiálně bez zákazníka. Honda po svém (ne)odchodu z F1 i nadále vyrábí pohonné jednotky pro Red Bull a AlphaTauri. Partnerství bylo nedávno po marketingové stránce dokonce posíleno. Má ale své „datum spotřeby“. 

Od roku 2026 si bude Red Bull vyrábět pohonné jednotky sám ve spolupráci s Fordem. 

Honda tak měla na výběr fakticky jen ze současných zákazníků Mercedesu. Haas má totiž příliš těsné vazby na Ferrari, Alfa Romeo bude továrním týmem Audi.

A zatím to vypadá, že se Japonci dohodli s letošním černým (zeleným) koněm sezóny. Italská Gazzetta dello Sport píše, že partnerství bude oznámeno už ve středu.

Pokud se partnerství potvrdí, bude mít trochu pikantní příchuť. V Sakuře jsou stále inženýři, kteří mají z Fernanda Alonsa noční můry. Je ale spíše nepravděpodobné, že by Alonso v roce 2026 stále za Aston Martin ve F1 závodil.

Partnerství s Hondou a tedy fakticky nálepka továrního týmu by byla dalším a významným krokem k posílení Astonu Martin pod taktovkou Lawrence Strolla. Připomeňme, že Aston přetáhl některá zajímavá jména z Red Bullu i dalších týmů a staví novou a velmi moderní továrnu. 

Mít vlastní motor je vždy výhodnější a to nejen kvůli přístupu výrobce ale také menším omezením při vývoji vozu – který se vždy staví „okolo“ pohonné jednotky.

Doporučujeme

Články odjinud