Pirelli: Vettelovi by pneumatiky v Monaku vydržely až do konce

Pirelli: Vettelovi by pneumatiky v Monaku vydržely až do konce

Analýzou dat z Monaka dospělo Pirelli k závěru, že Sebastian Vettel by bez větších problémů dojel do cíle závodu, i kdyby nedošlo k přerušení.

Vettel se snažil v Monte Carlu zvítězit se strategií jedné zastávky v boxech a zezadu na něj tlačili Fernando Alonso a Jenson Button, kteří jeli na dva, respektive tři pit stopy. I když měli soupeři úřadujícího mistra obutí v lepším stavu, a tudíž byli i rychlejší, nedařilo se jim kvůli vlastnostem okruhu předjet.

Když došlo šest kol před koncem závodu k vyvěšení červených vlajek kvůli nehodě Vitalije Petrova, mohli všichni přezout a zůstala nezodpovězena otázka, zda by Vettel sjel pneumatiky na spodní směs, a narazil tak na jejich výkonnostní propad, což by usnadnilo práci jeho rivalům.

"Podle dat, která jsme viděli, by pneumatiky Sebastiana Vettela tu vzdálenost vydržely, kdyby s nimi jel stejným způsobem jako do chvíle, kdy nastalo přerušení červenými vlajkami," oznámil sportovní šéf Pirelli Paul Hembery. "To znamená, že mohl na měkkých pneumatikách odjet 62 kol, tedy více než 200 kilometrů, a v závěru by to bylo velmi těsné."

Monte Carlo je na pneumatiky nenáročné, což se ale nedá říct o okruhu Gillesa Villeneuva v Montrealu, takže podobný scénář Hembery v nadcházející GP Kanady neočekává.

"Kvůli vlastnostem Kanady neočekáváme tento víkend strategie jedné zastávky, ale doufáme, že závod bude stejně vyrovnaný a že příležitosti předjíždět otevřou týmům v oblasti strategií širší možnosti než v Monaku."

Do Montrealu přiveze Pirelli stejné směsi pneumatik jako do Monte Carla, tedy měkkou a super měkkou. Na super měkké zajel Vettel v Monaku kvalifikační rekord.

Doporučujeme

Články odjinud