Pirelli umožní týmům sdílení dat o pneumatikách

Pirelli umožní týmům sdílení dat o pneumatikách

V rámci snahy o transparentní vztahy mezi dodavatelem pneumatik a týmy vybuduje Pirelli elektronickou databázi, do které budou mít přístup všichni.

V minulosti vznikala podezření, že má konkrétní tým nadstandardní vztahy s dodavatelem pneumatik, nejčastěji se hovořilo o Ferrari a Bridgestonu v době Michaela Schumachera, ale spekulacím se nevyhnuly ani Renault a Michelin v éře Fernanda Alonsa.

Nový dodavatel pneumatik Pirelli, který do formule 1 vstoupí v roce 2011, se chce podobným kontroverzím vyhnout, proto bude se všemi týmy sdílet maximum nedůvěrných dat. Ve své databázi bude shromažďovat data o pneumatikách od jednotlivých stájí a ostatní je budou moci konzultovat.

"Bude záležet na konkrétních datech," vysvětlovala ředitelka Sauberu Monisha Kaltenbornová pro motorsport-total.com. "Pokud půjde o obecné informace o specifikaci pneumatik, dostanou se do databáze. Ale pokud se budou týkat našeho vozu, je to příliš specifické a do databáze to nepůjde."

V praxi tedy nebude možné zjistit, například jakým opotřebením trpí měkčí směs na voze Renault v pátek v Bahrajnu. Měly by však být dostupné agregované informace, například průměrné hodnoty opotřebení. Týmy by zároveň měly mít přehled, jaké dotazy kladli do databáze všichni ostatní.

Doporučujeme

Články odjinud