Pirelli se připravuje na příští sezónu, i když stále nemá jistotu účasti

Pirelli se připravuje na příští sezónu, i když stále nemá jistotu účasti

FIA sice neprodloužila smlouvu s Pirelli na pneumatiky pro formuli 1, ale italskému výrobci nezbývá nic jiného, než se normálně připravovat na nová pravidla.

Nové motory budou příští rok znamenat podstatně vyšší zátěž pneumatik, takže je třeba vyvinout zcela nové obutí. Oficiálně k tomu nemá mandát nikdo, ale Pirelli předpokládá, že role výhradního dodavatele pneumatik zůstane jemu.

"Je to opravdu velmi zvláštní situace," konstatoval sportovní šéf Pirelli Paul Hembery v rozhovoru pro Espn. "Máme své smlouvy s většinou účastníků, procesy nejsou jasně definované, ale jdeme vpřed, podepisujeme s týmy, máme podepsáno s promotérem, pracujeme na roce 2014."

"Můžeme pracovat jen na tom, o co jsme požádáni. Týmy s námi spolupracují, promotér s námi spolupracuje a pokračuje spolupráce s FIA, takže dokud nám někdo neřekne něco jiného, nevíme, co bychom měli dělat jinak."

Mezinárodní automobilová federace na téma dodavatele pneumatik stále mlčí. Smlouvu s Pirelli neprodloužila, ale ani nevyhlásila výběrové řízení na nového, takže není zřejmé, jaké jsou její úmysly.

Během posledních závodů se ale hodně mluvilo o tom, že je na svůj návrat do formule 1 připraven Michelin, podle některých zdrojů prý dokonce už příští rok. Přitom času na přípravu nových pneumatik je málo, jejich specifikaci chce Pirelli uzavřít na podzim.

"Podle dat, která jsme předali týmům, to bude 1. října, takže ještě máme pár týdnů. Dohodli jsme se na tom před pár týdny v Německu, když jsme měli jednání," dodal Hembery.

Doporučujeme

Články odjinud