Pirelli přemýšlí, jak příští rok označovat pneumatiky

Pirelli přemýšlí, jak příští rok označovat pneumatiky

Dodavatel pneumatik ve formuli 1 Pirelli chystá od příští sezóny jednodušší označení svých směsí. Podle sportovního ředitele Maria Isoly však i nadále budou moci fanoušci zjistit, jakou konkrétní směs který vůz v závodě využívá.

Vedení formule 1 požádalo Pirelli, které je od sezóny 2011 výhradním dodavatelem pneumatik, aby pro příští rok zjednodušilo systém označování svých jednotlivých směsí pneumatik.

V letošní sezóně má Pirelli sedm různých směsí pneumatik: hyper měkkou, ultra měkkou, super měkkou, měkkou, střední, tvrdou a super tvrdou. Kromě toho ještě pneumatiky do přechodných podmínek a do deště.

Od příští sezóny se označování zjednoduší, když budou směsi pneumatik pro každý závod označovány jako měkká, středně tvrdá a tvrdá. Pokud tedy Pirelli pro závod nominuje například ultra měkkou, super měkkou a měkkou sadu, bude ultra měkká sada označována jako měkká, super měkká sada jako středně tvrdá a měkká sada jako tvrdá. A právě tuto informaci Pirelli poskytne fanouškům.

„Řekneme vám, které směsi jsme nominovali pro každý závod, protože samozřejmě nebudeme závodit všude s třemi (stejnými) směsmi. Najdeme způsob, jakým vám poskytneme tuto informaci, ale pro diváky, kteří se až tolik nezajímají o technické záležitosti, to budou tři barvy, tři označení, a to je vše,“ vysvětluje Isola.

V praxi by to mohlo znamenat, že jedna směs pneumatik by mohla být v různých závodech označena jiným názvem a barvou. To je podle Isoly problém, který Pirelli musí vyřešit.

„Pod stejnou barvou budeme mít různé směsi a když se nám budou pneumatiky vracet do skladu, musíme si být na sto procent jistí, že je nepomícháme. Musíme najít řešení a minimalizovat riziko pomíchání směsí. Musíme také vyřešit, jak zvládnout společné testování. Teď používáme různé barvy, co budeme dělat zítra? Když mají k dispozici všechny směsi, pět nebo šest nebo jaké to bude číslo, jaký systém použijeme, abychom je rozeznali?“

Současná měkká sada je označena žlutě, středně tvrdá bíle a tvrdá modře. Podle slov Isoly zatím však nebylo rozhodnuto o tom, jaké barvy budou měkká, střední a tvrdá směs příští rok.

„Budu mít další schůzku s FOM a lidmi z televize, abychom zjistili, které tři barvy jsou viditelné. Někdo mi řekl, že v televizi je obtížné rozlišit bílou od žluté,“ uzavírá Isola.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud