Pirelli potvrdilo změny pneumatik. Doufá, že rozložení sil neovlivní

Pirelli potvrdilo změny pneumatik. Doufá, že rozložení sil neovlivní

Sportovní šéf Pirelli Paul Hembery oznámil, že dojde k úpravě letošních pneumatik, nové specifikace dostanou týmy v Kanadě.

Pro Pirelli byl rozhodující závod v Barceloně. "Nikdy jsme neměli v úmyslu, abychom měli závody se čtyřmi zastávkami v boxech, takže změníme konstrukce pneumatik," uvedl Hembery pro Autosport.

"Použijeme něco z designu pneumatik 2013, ale také některé elementy výrobků z let 2011 a 2012, které nám v té době dobře sloužily. Chceme se vrátit k závodům se dvěma až třemi zastávkami."

Hembery vysvětlil, jak došlo k tomu, že počet pit stopů tolik narostl. Jde o výkonnost současných monopostů. "V podstatě všechno zatěžují až moc, asi jsme podcenili výkony. My nemůžeme testovat se současnými vozy, máme jen přístup k renaultu z roku 2010, který je o čtyři až pět sekund na kolo pomalejší než současná auta v neděli."

"Takže se sešla kombinace faktorů. Nechtěli jsme dělat moc dramatické změny a nechceme penalizovat týmy, které se v designu vydaly cestou šetření pneumatik. Zároveň jsme museli udělat něco, abychom situaci zlepšili."

Pirelli je teď v delikátní situaci, protože změnami pneumatik může ovlivnit šampionát. Už dříve varovalo, že větší výdrž obutí nahraje Red Bullu. Bude se snažit, aby zásahy do rozložení sil byly minimální.

"Některé týmy měly obavy, že ty změny zvýhodní některé stáje před jinými, ale my si nemyslíme, že to tak bude," ujišťoval Hembery. "Tyto změny jsou dělány pro Pirelli, a ne pro někoho jiného. Musíme najít rovnováhu. Nechtěli jsme reakci přehnat, protože tak bychom mohli některým týmům pomoci."

Na konkrétní otázku, zda trvanlivější pneumatiky můžou přinést dominanci Red Bullu, odpověděl: "Doufáme, že ne. Ale to riziko tu pořád samozřejmě je."

"Lidé budou říkat, že to děláme kvůli Red Bullu, ale přehnaný tlak tu od nich nebyl. Abych byl ke Christianu Hornerovi férový, v médiích toho bylo tento týden řečeno mnohem víc, než řekli oni mně."

Doporučujeme

Články odjinud