Pirelli: Pneumatiky můžeme změnit, ale většina to zřejmě chtít nebude

Pirelli: Pneumatiky můžeme změnit, ale většina to zřejmě chtít nebude

Sportovní šéf Pirelli Paul Hembery připomněl, že pneumatiky můžou mít vlastnosti, jaké si formule 1 bude přát. Věří však, že je současný stav vyhovující.

V reakci na Schumacherovu kritiku Hembery nedávno zopakoval, že pneumatiky Pirelli svými vlastnostmi odpovídají poptávce, kterou formulovala formule 1 při změně dodavatele před loňskou sezónou.

"Pokud si ale tento sport bude myslet, že jsme moc agresivní, můžeme to změnit," dodal pro Autosport. "Můžeme dodávat pneumatiky, které nebudou trpět degradací a umožní vám na ně víc tlačit. Stejně jako jsme to udělali loni, když tvrdá a střední směs měly negativní degradaci - jejich ztráta výkonnosti byla pomalejší než úbytek paliva (zrychlení způsobené úbytkem).

"Pro tento sport bychom to udělali, ale nejde jen o jezdce, jde i o týmy a promotéra. Šéfové týmů bývají pragmatičtí a mají nadhled. Byl bych velmi překvapený, kdyby nás požádali, abychom něco dělali jinak. Nakonec my chceme to, co chtějí oni, není na nás, abychom určovali směr, je třeba spolupracovat jako partneři."

Pneumatiky Pirelli pomáhají k napínavějším závodům a většímu počtu soubojů, proto podle Hemberyho nebude chtít formule 1 změnu směrem k větší trvanlivosti obutí.

"Chápu Michaelovu (Schumacher) frustraci, ale tohle po nás chce tento sport," pokračoval. "Nesprávně se říká, že jezdci nemůžou (na své vozy) tlačit. Všichni čtyři jezdci (letošní vítězové) tlačili a také byli rychlejší než jejich týmoví kolegové, takže tomu tvrzení nerozumím."

"Svým způsobem jsme omezili, do jaké míry můžou na vozy tlačit, ale to neznamená, že nemají žádný vliv. Není pochyb o tom, že mají, a to je pro tento sport důležité, protože by měl být o jezdcích. Je těžké se zalíbit všem, my to bereme. Zítra ráno bychom to mohli dělat jinak, ale v tuto chvíli to po nás většina nechce."

Názory na pneumatiky se liší i v rámci týmu Mercedes, Nico Rosberg a Ross Brawn vítají, jakým způsobem zpestřují závody.

Doporučujeme

Články odjinud