Pirelli navrhlo nejlepší okruh na světě, podívejte se na video

Pirelli navrhlo nejlepší okruh na světě, podívejte se na video

Italský dodavatel pneumatik pro formuli 1, firma Pirelli, se rozhodla vstoupit na tenký led a sestavit ze známých zatáček ten nejlepší okruh na světě. AKTUALIZOVÁNO.

Je to přirozeně velmi riskantní volba, protože každý uvidí svůj 'ideální okruh' trochu jinak. Přesto nabízíme volbu Pirelli tak, jak ji sestavilo tiskové oddělení firmy:

"Nejlepší okruh na světě je kolekcí nejúžasnějších zatáček sezony.

Ideální okruh obsahuje ostré vlásenkové zatáčky, rychlé šikany a ladné sekvence rychlých zatáček ze všech 19 okruhů, které týmy letos navštíví. Jezdcům nabízí obrovskou výzvu a divákům skvělou podívanou.

První zatáčkou našeho virtuálního okruhu je první zatáčka okruhu v čínské Šanghaji. Je jednou z nejnáročnějších z celé trati. Rádius 250° z ní činí jednu z nejdelších a technicky nejnáročnějších zatáček sezony, je v ní velmi těžké najít a udržet maximální přilnavost hodně zatížených pneumatik.

Austrálie, šikana Waite - vozy do ní vjíždí rychlostí 230 km/h. Vysoká rychlost v kombinaci s kluzkým povrchem pomáhá objevit ty nejlepší závodníky schopné ovládnout rychlé změny směru a přitom nechat pedál plynu sešlápnutý až k podlaze.

V Malajsii je technická pasáž okruhu za boxy, obsahuje sérii rychlých zatáček, které se projíždí průměrnou rychlostí 200 km/h, pilot si nemůže dovolit vyjet mimo ideální stopu. Takový úkol vyžaduje maximální koncentraci.

Silverstone: zatáčky Backetts, skutečný vzdělávací kurs pro každého pilota. Vozy se do nich řítí rychlostí 290 km/h na sedmý rychlostní stupeň. Aby vůz zůstal v ideální závodní stopě, pilot si hraje jak s pedálem plynu, tak i brzdy.

Nürburgring – v brzdné zóně do šikany NGK jsou jezdci podrobeni přetížení 5G. Je vyžadována absolutní preciznost, tím spíše při jízdě přes obrubníky. Kola auta jsou nadnášena do vzduchu, takže ztrácí veškerou přilnavost na dobu, která se zdá nekonečnou.

Spa-Francorchamps – legendární sekvence zatáček Eau Rouge a Raidillon představuje skutečný test jezdcovy statečnosti. Tyto zatáčky se projíždějí na plný plyn, v prostřední pasáži okruhu je maximálně využito aerodynamické efektivity auta a jeho schopnosti zatáčet.

Variante Ascari na Monze – slepá zatáčka na levou ruku, v ní mají občas problémy najít správný brzdný bod i ti nejzkušenější závodníci. Jízda přes obrubníky auto rozhodí. Jezdci musí projet velmi úzkou pasáží, kde je trať pogumovaná, aby s využitím maximální přilnavosti co nejlépe vyjeli z poslední zatáčky ideálního okruhu, na kterém by nepochybně všichni závodníci alespoň jednou v roce závodili…"

 

Doporučujeme

Články odjinud