Pirelli navrhlo návrat kvalifikačních pneumatik

Pirelli navrhlo návrat kvalifikačních pneumatik

Týmy dostaly od Pirelli nabídku na návrat kvalifikačních pneumatik do formule 1. Návrh se ale pravděpodobně nesetká s pozitivním ohlasem.

Pirelli se ve formuli 1 stále učí a přichází s novými nápady, jak vylepšit podívanou a kvalitu svých výrobků. Jedním z nich jsou speciální kvalifikační pneumatiky, které jsou určené pro vrcholový výkon v jednom kole.

"Předložili jsme týmům nápad kvalifikačních pneumatik a dostaneme od nich odpověď," uvedl sportovní šéf Pirelli Paul Hembery pro Autosport. "Pokud je nebudou chtít, neuděláme je."

"Mohli bychom tím příští rok zajít až moc daleko, pro týmy by toho mohlo být až moc, ale je to něco, co jsme nabídli."

Kvalifikační pneumatiky formule 1 používala naposledy v roce 1991 a jeví se velmi nepravděpodobně, že by se příští rok vrátily. Prvním důvodem jsou finance, jejich vývoj a výroba by stály peníze. Přínos pro atraktivitu dění na trati je také minimální, konkurence mezi výrobci pneumatik není a diváci by rozdíly poznali jen v časech na kolo. 

Také by se musela změnit pravidla, protože v současnosti mají jezdci povinnost nastoupit na startovní rošt s pneumatikami, se kterými zajeli svůj nejlepší čas třetí části kvalifikace.

Doporučujeme

Články odjinud