Pirelli: Naše pneumatiky nemění nic na tom, že uspějí ti nejlepší

Pirelli: Naše pneumatiky nemění nic na tom, že uspějí ti nejlepší

Pirelli znovu odmítlo kritiku Michaela Schumachera, podle něhož budou pneumatiky rozhodovat o titulu. Podle italského dodavatele ve formuli 1 i nadále platí, že vyhraje ten nejlepší.

Zimní testy tomu nenasvědčovaly, ale letošní pneumatiky Pirelli jsou pro týmy velkým rébusem. Zatím nikdo si netroufá s jistotou říct, že ví, jak s nimi pracovat za všech okolností.

Italský výrobce však odmítá, že by pneumatiky byly klíčovým elementem, který rozhodne o výsledku letošního ročníku formule 1. "Letošní sezóna byla doposud fantastická, měli jsme čtyři různé vítěze a čtyři různé vedoucí jezdce šampionátu," připomněl sportovní šéf Pirelli Paul Hembery v rozhovoru pro Autosport.

"Takže konkurence nikdy nebyla vyrovnanější, což je částečně dáno tím, že všichni mají s pneumatikami úplně stejné příležitosti a čelí stejným výzvám. Je na nich, aby je co nejlépe využili. Formule 1 vždy byla meritokracií a nakonec vždy uspějí ti nejlepší inženýři a jezdci."

Pro týmy je nyní práce s pneumatikami klíčová, ale lze očekávat, že ji stejně jako loni zvládnou, a pak se do popředí dostanou ostatní oblasti vozu.

"Je třeba vůz dostat do stavu, kdy dokážete pneumatiky používat tím správným způsobem," vysvětloval šéf Lotusu Eric Boullier. "Nemá smysl se snažit získat pár desetin sekundy vyšším přítlakem, pokud nerozumíte pneumatikám, protože kvůli nim můžete ztratit mnohem víc. Ale auto musíte dál vyvíjet, pokud chcete udržet krok s top týmy."

Na rozdíl od Schumachera si ovšem Boullier nemyslí, že by pneumatiky byly z hlediska výsledků klíčové. "Ne. Ale musíme porozumět jejich fungování, musíme z nich dostat maximum a přimět je k co nejdelší výdrži," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud