Pirelli má znovu obavy ze sněhu během předsezónních testu

Pirelli má znovu obavy ze sněhu během předsezónních testu

Zástupci Pirelli znovu vyjádřili své obavy z možného zimního počasí a sněhu, které by mohly ovlivnit předsezónní testy formule 1 v Barceloně.

V posledních letech se předsezónní testy pravidelně konají ve Španělsku. V únoru a na začátku března přitom může týmy a jezdce F1 na testech přivítat stále zimní počasí a, jak tomu bylo v minulém roce, také sníh, který může testy přerušit.

Jednání o možném přesunu testu do Bahrajnu však selhala a na okruhu v Barceloně, který hostí také Velkou cenu Španělska, se tak budou konat předsezónní testy i letos. Výrobce pneumatik Pirelli proto detailně sleduje předpověď počasí.

„Do (začátku) ledna to (v Barceloně) vypadalo jako na jaře, teď je tu však mnohem chladněji a víme, co se stalo vloni,“ říká pro německou verzi portálu motorsport.com šéf oddělení motorsportu Pirelli Mario Isola.

„Máme určité obavy, protože tento rok začínáme o týden dříve než v roce 2018. Nikdy nevíte, na začátku února jsme měli skvělé počasí, ale někdy i nejsilnější zimu,“ připomíná.

Největší problém je přitom v tom, že kvůli chladnému počasí týmy nemohou testovat v podmínkách, jaké je čekají v průběhu většiny sezóny. Na takové teploty navíc nejsou ani pneumatiky navrhovány.

Menší náklady a možnost rychlejšího dovezení nových dílů z továren na testy v rámci Evropy jsou přitom pro týmy pádné argumenty k tomu, aby zůstaly testovat ve Španělsku i za cenu toho, že riskují horší počasí.

„Teploty se blíží k bodu mrazu, přes oběd je však obvykle příjemné teplo a jsem přesvědčen, že týmy budou využívat této příležitosti a věnovat se práci s pneumatikami,“ věří Isola.

„My potřebujeme reprezentativní počasí, pro týmy je ale výchozí bod trochu jiný, protože týmy musí vyvíjet své nové vozy a prioritou je pro ně najet co nejvíce kilometrů a být přitom co nejblíže k sídlu týmu. Pokud pak potřebujete nové díly, velmi snadno je můžete poslat do Barcelony,“ dodává.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud