Pirelli je pro testování v Barceloně i Bahrajnu

Pirelli je pro testování v Barceloně i Bahrajnu

Poté, co letošní testy v Katalánsku výrazně narušila nepřízeň počasí, jsou opět slyšet hlasy volající po návratu na Blízký východ.

Předsezonní testy probíhají v posledních čtyřech letech pouze v Barceloně. O návratu na bahrajnský okruh Sakhir se jednalo v roce 2016, k realizaci této myšlenky však nedošlo. Poté, co byly letošní zimní testy v Barceloně negativně ovlivněny nepřízní počasí, sněhem, nízkými teplotami a deštěm, se zdá, že by Bahrajn mohl být znovu ve hře.

„Víme, že v Bahrajnu můžeme očekávat konzistentnější podmínky, co se počasí týče. Těžko můžeme počítat s tím, že nás tam překvapí déšť. Teploty tam jen málokdy klesají pod 25-30 °C. Pro test pneumatik je tedy Bahrajn o hodně reprezentativnější.

Na druhou stranu Barcelona je komplexnější tratí. Půdorys okruhu je všestrannější. V Bahrajnu je to celé o brzdění a trakci, moc rychlých zatáček tam nenajdete. Barcelona nabízí od všeho trochu. Oba okruhy tedy mají své klady i zápory,“ nechal se slyšet Mario Isola, sportovní ředitel Pirelli.

Testování v Bahrajnu by podle některých názorů (například šéfa Haasu Günthera Steinera) bylo logisticky velmi náročné a zejména pro malé týmy prakticky neproveditelné. S tím Isola tak docela nesouhlasí:

„Z tohoto důvodu o tom probíhaly diskuse. Dává smysl testovat čtyři dny v Bahrajnu a čtyři v Barceloně. Ideálně tedy v opačném pořadí, protože letíme tímto směrem. Když vyzkoušíte oba okruhy, můžete využít pozitiva obou. Tím se vyruší jejich negativa. Jistě, po stránce logistiky to může být trochu komplikované, ale je to proveditelné.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud