Pirelli chce postupný přechod k osmnáctipalcovým kolům

Nový dodavatel pneumatik Pirelli touží po stejné velikosti obutí jako konkurenční Michelin, který byl také ve hře jako možná náhrada Bridgestonu. F1 by podle Italů měla dospět k osmnáctipalcovým kolům postupně.

"Bude to jistou dobu trvat, protože to má velké dopady na design vozů," řekl sportovní ředitel Pirelli Paul Hembery pro ManipeF1. "Uvidíme postupný odchod z 13 palců, spíš než skok na 18 palců. Velký problém s 18 palci je, jak vozy přejíždějí obrubníky, pneumatiky při tom dostávají hodně zabrat."

Zatím se však jedná o přání Pirelli, které musí konzultovat s týmy a získat jejich souhlas. Hembery by rád se změnami začal v roce 2013, kdy dojde také k velkým změnám v oblasti pohonných jednotek, takže týmy budou nuceny své vozy v každém případě výrazně přepracovat.

Na rozdíl od Michelinu ovšem Pirelli netouží po konkurenci dodavatelů pneumatik, v tom je ve shodě s týmy. Pokud by se přeci jen měla konkurence do formule 1 vrátit, Pirelli by ji akceptoval nejdříve za tři roky, aby měl čas nabrat zkušenosti.

První prototyp pneumatiky formule 1 2011 testoval Pirelli minulý týden na okruhu Paula Ricarda ve Francii na voze GP2. S výsledky byl spokojený. Ve vývoji pokračuje v aerodynamickém tunelu podle požadavků, které sepsaly týmy. Ty dostanou nové pneumatiky k dispozici poprvé na konci sezóny v Abú Zabí, kde se uskuteční dvoudenní test.

Doporučujeme

Články odjinud