Pirelli chce letos šest dní věnovat testům 18palcových pneumatik

Pirelli chce letos šest dní věnovat testům 18palcových pneumatik

Pirelli, které je výhradním dodavatelem pneumatik ve formuli 1, se začíná připravovat na sezónu 2021, kdy budou vozy nově obouvat 18palcové pneumatiky. Už letos by s nimi přitom Pirello chtělo absolvovat šest testovacích dnů.

Od roku 2021 začnou ve formuli 1 platit nová pravidla, mezi kterými bude také zavedení 18palcových pneumatik. Pirelli, které je ve formuli 1 jediným dodavatelem od roku 2011, má přitom smlouvu do roku 2023.

Pirelli již dříve oznámilo svůj záměr testovat s upravenými vozy z roku 2018. Vzhledem k nákladům a dodání upraveného loňského modelu se však nedá předpokládat, že by se testu zúčastnily všechny týmy.

Podobná situace byla již v roce 2016, kdy pouze Ferrari, Red Bull a McLaren poskytly své upravené vozy z roku 2015, aby simulovaly vyšší úroveň přítlaku, která se očekávala od monopostů pro rok 2017.

Všechna data nasbíraná v rámci testů budou sdílena všem týmům, aby žádný z nich nezískal výhodu. Celý testovací program přitom bude mít na starost Pirelli.

„Pokud bude v roce 2019 testovat jen pár týmů, tak to není problém. V roce 2020 totiž nabídneme znovu všem týmům možnost testovat,“ řekl šéf Pirelli Mario Isola.

„Je to velmi důležité (začít testovat v roce 2019) s ohledem na úroveň výkonnosti vozů a musíme se ujistit, že dodáváme dobrý produkt. Začít ve druhé polovině roku nám dává příležitost využít zimy k hodnocení testu, abychom v případě potřeby provedli změny. Pokud bychom například museli změnit profil pneumatiky a vyrobit nové formy, vyžádá si to nějaký čas.“

V roce 2020 pak bude mít Pirelli k dispozici celkem 25 dní určených pouze pro testy 18palcových pneumatik. Zatím však není jasné, kolik týmů se těchto testovacích dnů zúčastní.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud