Piquet ml. a Danica Patricková debutovali za oceánem

Daleko za Atlantickým oceánem se odehrála velmi zajímavá premiéra. V pro Evropany neznámé sérii ARCA debutoval bývalý pilot formule 1 Nélson Piquet ml. a Američanka Danica Patricková.

ARCA je oválové závodění pod záštitou Automobile Racing Club of America, jakási juniorská obdoba nejpopulárnějšího amerického motorsportu NASCAR.

Nélson Piquet přišel za dramatických okolností o místo ve formuli 1 v průběhu loňské sezony, oproti tomu pohledná Danica Patricková je v různých souvislostech spojována s příchodem do formule 1 díky jejímu účinkování v amerických formulích IndyCar. Nejprve existovala šance oficiálního testu pro Hondu a poté angažmá pro americký tým US F1. Ale ani Piqueta ani Patrickovou ve formuli 1 už nejspíš neuvidíme.

Přesto si premiéra obou závodníků vyžádala obrovský zájem fanoušků i médií, tím spíš, když se závod ARCA jel jako doprovodné dějství na superslavné Daytoně. A následně také proto, že účinkování obou protagonistů mohlo skončit jejich vzájemnou kolizí.

Nebudeme to prodlužovat, ze srovnávacího duelu vyšla jednoznačně jako vítěz Patricková. Dojela do cíle na šestém místě. Při jednom ze vzájemných soubojů do ni strčil Piquet, což Patrickovou poslalo z tratě ven do trávy, ale smyk bravurně zvládla a do závodu se vrátila. Po jednom z pitstopů jela dokonce druhá.

Piquet do cíle dojel až na 27. místě. Nevedl si zpočátku špatně, ale závod byl po jedné z havárií zastaven a Piquet nedokázal pro restart včas připravit auto. Spadl tedy až na poslední místo.

Danica Patricková je již několik let hvězdou amerických formulí IndyCar, byť zatím vyhrála jediný závod, a to navíc ještě mimo americké území, v japonském Motegi. Její první krok do populární NASCAR série ještě zvýší její popularitu a poblázní Američany.

Doporučujeme

Články odjinud